Българските евродепутати Емил Радев и Асим Адемов (ГЕРБ) остро възразиха срещу включването на случая с убийството на русенската журналистка Виктория Маринова в резолюцията относно дейността на работната група с общ мандат за наблюдение на положението с върховенството на закона и борбата с корупцията в рамките на ЕС. Както и за разглеждане на специфични ситуации - по-конкретно в Малта и Словакия. В тази резолюция се споменава и България. 

Това стана в първия ден от февруарската сесия на Европарламента в Страсбург.

Резолюцията бе дебатирана в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Тя трябва да бъде гласувана на 19 февруари в Брюксел.

В документа се обръща внимание на убийствата на разследващите журналисти Дафне Каруана Галиция в Малта и Ян Куциак в Словакия. България дори не е спомената в заглавието. Споменато бе обаче убийството на Виктория Маринова, както и краткото задържане край Радомир на българския журналист Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро.

„Искам да изразя несъгласие с включването на България наравно с Малта и Словакия. Да, Виктория Маринова бе убита по особено жесток начин. Познавах лично нея и семейството й. Но нейното убийство, колкото и трагично да е, няма нищо общо с работата й, както бе доказано от властите“, каза Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП).

Той припомни, че убиецът на журналистката е бил бързо разкрит и е доказано, че престъплението е извършено в резултат на голяма доза наркотици и алкохол, но не е поръчково заради работата й. Виктория Маринова не е била разследващ журналист

Колкото до ареста на Стоянов и Биро, те са подали сигнал до полицията за изнасяне на документи, свързани с измами за еврофондове, но вместо да изчакат органите на реда да си свършат работата, са отишли на местопрестъплението.

„Естествено е да им поискат документи да се идентифицират. И е нормално при отказ да бъдат задържани. Нормално е и свидетели, каквито са те, да бъдат отведени за показания. Нека не твърдим, че са арестувани за тяхната работа, когато полицията и други компетентни органи са работили по техниясигнал“, каза Емил Радев.

И завърши:

„Хората четат резолюциите на Европарламента и очакват те да са фактически издържани. Тази сега не е такава. Вярвам,че ще бъде изчистена. Надявам се точно нашата Комисия да не стане източник на фалшиви новини.“

Други евродепутати смятат, че тази резолюция е политическа. Те отбелязаха, че след като произнесат кратка реч, представителите от Малта в Комисията напускат залата и изобщо не се интересуват какво говорят другите. За тях единствено важното е проекторезолюцията на бъде гласувана.

Думата взе  Асим Адемов, съпартиец на Емил Радев в ГЕРБ и ЕНП.

„Казаха, че това е деликатна тема. В нея много неделикатно и некоректно се вмъква България. Осъждам убийстватна журналистите, включително това в България. Но няма основание да се прави аналогия между тези случаи“, заяви той.

Адемов също заяви, че убийството на Виктория Маринова не е свързано с работата й, а е било на битова основа. Това са фактите и не трябва да се изопачават, изтъкна българският депутат.