ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ветроенергийният парк край Каварна ВяЕЦ „Св. Никола“, проекти на AES България, спечелиха и тази година наградите British Safety Awards за 2019 г. на Британския съвет за безопасност, съобщиха от компанията.

British Safety Awards в категория „Заслуга“ отиде за първи път при най-големия вятърен парк в България – ВяЕЦ „Св. Никола“ край Каварна“, чийто мажоритарен собственик е ЕЙ И ЕС Гео Енерджи. Наградата е признание за усилията на екипа на вятърния парк да опазва всеки ден не само околната среда и биологичното разнообразие, но и животът и здравето на всички работещи там.

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ печели за осми поредна година наградата за особени заслуги на Британския съвет за безопасност.

Призът се присъжда от 1957 г. на компании, доказали своя значим ангажимент за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и за управление на безопасността на работното място. Сред критериите за оценка на компаниите са възприетият подход за идентифициране на най-значимите опасности за здравето и безопасността на компанията, ефективното участие на работниците и служителите в прилагането на стандартите и спазването на инструкциите за здраве и безопасност от подизпълнителите и посетителите на компанията.

„За AES България безопасността винаги е била приоритет. Ние се стремим да постигнем 100% ангажираност на всеки служител и подизпълнител, спазвайки установените процедури по безопасност. Това е пътят за създаване на култура по безопасност на световно ниво“, коментира Тодор Бележков, изпълнителен директор „Експлоатация“ за ЕЙ И ЕС България.

AES България има разработена система за управление на безопасността при работа, професионалното здраве и околната среда. Заложените в нея строги мерки и изисквания се прилагат всекидневно при експлоатацията и поддръжката на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” и съоръжението за депониране на отпадъци край Гълъбово и ВяЕЦ „Св. Никола”, отбелязват от компанията.

Системата за безопасност на AES България е в съответствие със системите за управление на околната среда ISO 14001: 2004, за професионално здраве и безопасност OHSAS 18001:2007 и стандарта за управление на активи ISO 55001.

Постиженията на компанията в областта на безопасността и опазването на околната среда са резултат от постоянните инвестиции в обучение на служителите, доставката на професионално оборудване за безопасност, както и развитието на професионални кадри. Компанията непрекъснато провежда месечни срещи и събития за безопасност, специални програми за служители и подизпълнители. Всички компании в структурата на AES в България провеждат открита комуникация и прилагат необходимите мерки на всички нива, където се наблюдават опасности на работното място или опасно поведение. Всеки служител и подизпълнител на AES има правото и задължението да спре работа, ако я счете за  опасна. Разбирането за безопасност се разширява постоянно към безопасност у дома и в общността.

AES е в България от 2001 г. Компанията е най-големият инвеститор в енергийния сектор за последните 29 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева. Собственик е на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, на Съоръжението за депониране на отпадъци от експлоатацията на централата край село Обручище, както и е мажоритарен собственик на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

Корпорацията ЕЙ И ЕС (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 200.