Руски агенции за опазване на околната среда изпратиха екип от специалисти до изолирания арктически архипелаг Нова Земя, за да приспят и преместят над 50 гладуващи бели мечки, предаде "Гардиън".

Експертите бяха спешно привикани, след като властите в Нова Земя изпратиха призиви за помощ.

"Живея тук от 1983 г. и никога не е имало такава масова инвазия на полярни мечки", заяви Жиганша Мусин, ръководителка на местната администрация. "Те буквално са преследвали хора", добави тя.

Александър Минайев, който е заместник-ръководител на региона обясни, че хората не смеят на напуснат домовете си.

"Хората са изплашени и се страхуват да напуснат домовете си. Родителите не желаят да пуснат децата си на училище или на ясла", алармира той.

Жителите на Белушая Губа са докладвали за наличието на 52 мечки в района на градчето, докато между 6 и 10 са с постоянно присъствие в самия град. Подавани са сигнали за бели мечки, които нахлуват по домовете на хората или ги придружават по улиците.

 
Въпреки загрижеността на властите някои от обитателите на Белушая Губа не изглеждат особено притеснени от присъствието на гладуващите хищници.

 

Жителка на Белушая Гъба заснема мечките само на метри от тях. Снимка: Инстаграм.

Военни са ангажирани с безопасното транспортиране на жителите до работните им места със специални превозни средства.

Но мечките изглежда се чувстват комфортно и нямат намерение скоро да се изтеглят на север.

Властите не могат да проявят насилие спрямо животните, тъй като те са смятани за застрашен вид в Русия. Затова е забранено на местните полицаи да стрелят по тях, в резултат на което мечките не се страхуват от тях.

Докато климатичните промени продължават да нарушават естествените обитания на животните по света, подобни инвазии ще стават все по-често срещани в бъдеще.