Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа във вторник да коментира думи на президента на Венецуела Николас Мадуро, че страната му е купила "хиляди ракетни установки  "земя-въздух" руско производство", предаде радио "Свобода".

"Ще оставя това без коментар", каза Песков в отговор на молба на журналисти да подтвърди или да опроверга съобщение, което Мадуро пусна в Туитър.

Мадуро – който в последно време е изправен пред мащабни протести – откри в неделя големи учения на военни и паравоенни сили и обеща да укрепи противовъздушната отбрана на Венецуела. Той посети армейска част, където са на въоръжение противовъздушни ракети руско производство 9M317 и преносими комплекси "Игла-С". Президентът заяви, че ще инвестира много, за да въоръжи войските с най-модерните ракети.

"Тези "Игла-С" и хиляди, и хиляди други ще бъдат в ръцете на народа", каза той.

Венецуела е най-големият купувач на руски оръжия в Латинска Америка. В страната цари глад и недостиг на лекарства и стоки от първа необходимост. Поради тях над 3 милиона венецуелци са емигрирали в съседните страни - главно в Колумбия и Бразилия. Инфлацията приближава 2 милиона процента и се очаква тази година да достигне 10 милиона процента. 

В интервю за Би Би Си Мадуро отрече народът му да гладува и заяви, че той се радва на изобилие от храни.

Опозицията във Венецуела е свикала във вторник четвърти поред общонационален митинг, който ще съвпадне с Деня на младежта в памет на загиналите през 1814 г. във войната за независимост от Испания, когато много младежи били мобилизирани в армията, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.
В главен лозунг на митинга ще се превърне призивът за допускане в страната на хуманитарната помощ от чужбина.

Мадуро заяви, че Каракас не се нуждае от хуманитарна помощ и оцени тази инициатива като "лошо и евтино шоу на олигархията", както и покушение спрямо суверенитета на страната.

В същото време на границата на Венецуела с Колумбия, в колумбийския град Кукута, вече се събират хуманитарни пратки. Венецуелската армия обаче охранява моста, по който помощта може да бъде доставена в страната.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази готовност да посредничи за решаването на кризата във Венецуела. Той заяви това на среща с венецуелския външен министър Хорхе Ареаса в Ню Йорк, предаде Франс прес. Гутериш се срещна с Ареаса по молба на Каракас на фона на продължаващата политическа криза между Мадуро и лидера на опозицията Хуан Гуайдо.

Венецуела възнамерява да преодолее американските санкции чрез двойно увеличаване на доставките на петрол в Индия, заяви пред агенция ЕФЕ венецуелският министър на петрола Мануел Кеведо, цитиран от ТАСС. 

В интервю за израелски вестник Гуайдо съобщи, че работи за възстановяване на връзките с еврейската държава, които Каракас прекъсна преди десетилетия в солидарност с Палестина, предаде Ройтерс.