ЕС възнамерява да наложи санкции на осем руснаци заради инцидентите в Азовско море през ноември. Новината съобщи "Франс прес", позовавайки се на свои източници.

На осмината граждани на Русия ще бъде забранено да влизат на територията на Европейския съюз, а евентуалните им авоари в страните членки на съюза ще бъдат замразени, съобщава още агенцията, цитирана от БТА.

"Става въпрос за целенасочени и индивидуални санкции", уточняват източниците.

Решението на санкции предстои да бъде утвърдено от министрите на външните работи на страните членки на ЕС. Срещата им е утре в Брюксел. За целта обаче е нужно единодушие.

Имената на руснаците, които ще бъдат обект на санкциите, са тайна, докато бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС.

"Има единодушие, че трябва да се направи нещо, за да бъдат санкционирани отговорните хора за решението да бъдат арестувани три украински военни кораби и техните екипажи", обяснява един от цитираните източници.

След анексирането на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г. ЕС включи в "черен списък" 164 руснаци и украинци, сред които няколко приближени на руския президент Владимир Путин, както и 44 юридически лица. 

Страните от Евросъюза обаче остават разделени по въпроса дали да бъдат засилени търговските санкции срещу Русия, разказват още източниците на агенцията.

Държавите от ЕС по-конкретно не могат да се споразумеят за наказателни мерки срещу руския енергиен сектор, тъй като са силно зависими от руските доставки на газ.

"Няколко държави освен това са се обявили против нови санкции срещу режима на Николас Мадуро във Венецуела" - една от другите теми в дневния ред на утрешната среща на външните министри от ЕС, казва един от източниците.