БСП няма да се върне в парламента, след като преди ден обяви бойкот на Народното събрание с решение на Националния съвет. Това обяви лидерката на партията Корнелия Нинова, след като ГЕРБ промени позициите си за преференциалното гласуване и избора на нова Централна избирателна комисия. 

Именно ревизия на обезсмилянето на преференциалния вот, сътворено от ГЕРБ и НФСБ след предложение на ДПС, и старт на процедура за смята на състава на ЦИК бяха две от условията, при чието изпълнение левицата обяви, че би се върнала в Народното събрание. Но имаше и трето - въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната още на европейския вот през май - така, както предвиждаха текстовете на кодекса, приети през 2014 г.

"Не се връщаме в парламента", обяви Нинова и обясни, че причината е, че не всички условия са изпълнени в цялост. 

Тя даде пример именно с машинното гласуване, каквото по приетите промени няма да има за европейския и местния вот тази година във всички секции в страната (предложението на ДПС и ГЕРБ, което се и прие, е на евровота машини да има в 3000 секции, на местния вот - в 6000, а на следващи избори от 2020 г. нататък - гласуването да е само машинно във всички над 12 000 секции, но да се отмени вотът с хартиена бюлетина - б.р.).

"В ГЕРБ реагираха от страх. Първо - страх от гражданската енергия, която видяха срещу себе си. Второ - страх от решението ни да напуснем Народното събрание. При първото ни напускане Бойко Борисов смени Димитър Главчев (бивш шеф на парламента - б.р.), при второ - Валери Симеонов (бивш вицеппремиер, който подаде оставката си - б.р.). Трето - страх от истината, огласена от Цветан Цветанов - че ДПС спасява правителството и живота на 44-ото Народно събрание, а "патриотите" са статисти, които прикриват управлението на ГЕРБ с ДПС с цел ГЕРБ да се запазят на власт".

Така Корнелия Нинова разтълкува реакцията на ГЕРБ и Бойко Борисов за връщане на преференциалния вот в досегашния му вид и склоняването да има промени в ЦИК, чийто мандат изтича. 

По думите на лидерката на БСП все пак решенията на управляващата партия от днес са и "победа за БСП". Левицата ще изчака действията и на президента Румен Радев - дали ще наложи вето над  промените в Изборния кодекс и на кои точно, обясни още Нинова. 

От БСП са изпратили писма за среща с посланиците на страните от ЕС, за да им споделят позициите си по темата с изборното законодателство и случващото се в държавата. Вече имало утвърдителни отговори, предстои да се уточнят часовете и датите на срещите.

Левицата призовава и за общ фронт на всички партии, формации и граждани, които искат честен изборен процес и искат да кажат "не" на опитите, които от ГЕРБ правели да фалшифицират изборите, става ясно още от изявлението на Нинова. В тези разговори са добре дошли всички, защото "тук става въпрос за кауза, която е над всяка партия - хората да не ги е страх да имат свободно мислене".