Луис ван Гаал, бившият треньор на националния отбор на Холандия и на клубове като "Аякс", "Барселона", "Байерн" и "Манчестър Юнайтед", заяви, че е приключил с футбола и няма намерение да се завръща дори като директор или модерното напоследък - тв анализатор.

"Сега съм пенсионер, заяви 67-годишният Ван Гаал в предаването VTBL по националната телевизия в страната си. - Нямам желание за директорска позиция или като комантатор."

"Съпругата ми Трус се отказа от кариерата си преди 22 години, за да ме следва в чужбина. Обещах ѝ, че когато навърша 55 ще спра с треньорството. Но това стана чак на 65. Тя вече свикна на живота с мен извън футбола и мога да кажа, че е щастлива. Принципно мисля, че можех да работя като технически директор", добави един от колоритните наставници в съвременния футбол.

Последният клуб, на който Ван Гаал беше начело, е "Манчестър Юнайтед". Той изкара два сезона на "Олд Трафорд", а през 2016 г. спечели Купата на Футболната асоциация, но дни по-късно бе уволнен за сметка на Жозе Моуриньо.

Най-големите си успехи холандецът постигна с "Аякс" - 1991-1997 г. Тогава амстердамският гранд три пъти стана шампион на страната си, а по веднъж спечели купата на страната, Шампионската лига, Купата на УЕФА, Суперкупата на Европа и Междуконтиненталната купа. Това бе последният истински славен тим на "Аякс", а от него излязоха много големи звезди.

След това Ван Гаал имаше успехи и с "Барселона" - две титли на Испания и Кралската купа. Завърна се в Холандия и триумфира още веднъж в "Ередивизие" - с "АЗ Алкмаар". Последва дубъл в Германия с "Байерн" (Мюнхен).

Често заядливият специалист ръководеше за две години "лалетата" и с тях достигна до бронза на Световното в Бразилия през 2014 г. Лятото на същата година отиде в "Манчестър Юнайтед".

Изреченото от Ван Гаал по телевизията се оказа новина. В последните години той все бе спряган за разни постове. Футболисти от всички изредени клубове пожелаха в социалните мрежи щастливи дни извън голямата сцена на бившия си наставник и му благодариха.

Като футболист той е защитавал емблемите на "Аякс", "Антверп" в Белгия, "Телстар", "Спарта" (Ротердам) и "АЗ Алкмаар".