Турция тревожи ЕС с действията си в сферата на правосъдието и върховенството на закона, а също така и по отношение на Кипър.

Това заяви днес върховният представител за Съюз по външната политика и сигурнстта Федерика Могерини. Тя говори след 54-ото заседание на Съвета са асоцииране „ЕС-Турция“. То бе първото от 4 години насам.

Турция е кандидат-член на ЕС и ключов партньор, изтъкна Могерини. Тя обаче припомни заключенията на Европейския съвет от юни 2018 г., според които янгажиментите, поети от правителството в Анкара за присъединяването към Съюза, трябва да бъдат съпътствани от съответните реформи. А с действията си Турция се отдалечава от ЕС и преговорите с нея на практика са в застой.

Само преди два дни Европарламентът препоръча в резолюция тези преговори да бъдат спрени.

ЕС очаква от Турция гаранции, че нейните планове за съдебна ефрма са в съответствие със стандартите на ЕС и Съвета на Европа (Анкара е член на последната организация).

Брюксел осъди увеличения натиск върху гражданското общество в Турция в светлината на скорошните присъди срещу 16 видни активисти. Притеснения будят масови арести, включително на журналисти, и все по-силно намаляващото пространство за гражданското общество в страната.

Могерини обаче изтъкна, че ЕС разбира опасенията на турските власти, предизвикани от неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г. И припомни, че той е бил незабавно осъден. Тя похвали Анкара за вдигането на извънредното положение.

Друго, което притеснява ЕС, е заявеното скоро намерение на Турция да извърша сондажна дейност в ексклузивната икономическа зона край Кипър.

Но пък Анкара бе похвалена за подслоняването и грижите за близо 4 милиона бежанци. ЕС обеща да продължи да помага на Анкара в борбата с тероризма. Могерини бе категорична, че действащата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) е в списъка с терористичните организации иче този въпрос не подлежи на обсъждане.

Турция има намерение в скоро време да изпълни оставащите 6 условия за визова либерализация с ЕС, заяви нейният външен министър Мевлют Чавушоглу.

Той започна изказването си с обвинения към политици за клането в джамии в Нова Зеландия, взело десетки жертви. И призова в ЕС да си вземат поука от речите на омразата към мюсюлманите.

След това заяви, че Франция също евъвела извънредно положение след атентатите в Париж през2015 г., но допълни, че никоганее чувал критични изказвания в Европа потози повод.

„Надяваме се много скоро да завършим процеса на визова либерализация“, каза Чавушоглу. 

В началото на преговорите за облекчаване на визовия режим ЕС предостави на Турция списък със 72 критерия, повечето от които страната изпълни. Останаха обаче още няколко условия- Сред тях са смекчаване на антитерористичното законодателство, признаване на легитимността на правителството на Република Кипър и решаване на редица аспекти в областта на спазването на човешките права.