Проблемът с острата липса на квалифицирани кадри изглежда може да бъде решен. Новите колеги са коботи и засега те са основно в производството и строителството, а възможността да си намерят работа там е благодарение на проекта VOJEXT (Value Of Joint EXperimentation in digital Technologies for manufacturing and construction), който се изпълнява по Програма "Хоризонт 2020". По проекта за внедряването на мобилни колаборативни роботи (т.нар. "коботи") работят 19 партньорски организации от 11 страни, сред които България, Румъния, Полша, Италия, Испания, Франция, Турция.

Проектът беше представен днес в Българската търговско-промишлена палата пред представители на българските малки и средни предприятия, висши училища, научноизследователски организации, цифрови иновационни центрове, съобщава БТА.

Приложението на разработения кобот е в 5 пилотни сектора - автомобилостроене, строителство, електроника, производство на полиуретанови продукти и занаятчийство.

Коботите се захващат с монотонната, повтаряща се дейност, с работа в запрашена среда, не им пречат нощните смени.

За нас това е един успешен проект. Стигнахме до етап, в който са приключени почти всички доработки по робота, разказа Мария Юджиния Белтран от Политехническия университет на Мадрид, координатор на проект VOJEXT. По проекта е разработен кобот или робот за колаборация между човека и машината и целта на тези роботи не е да заменят работника, а да сътрудничат с него, изтъкна Белтран. 

Тя представи пет демонстрационни примера, къде се използва роботът. Първата компания е малко предприятие, което произвежда високоеластични полиуретанови възглавници. Приложението на кобота е било трудно решение за това предприятие, защото материалът, с който се работи за производството на тези възглавници, освен че е еластичен, е и доста леплив и това е създало проблем пред използването на робота.

Другата компания, в която коботът "намира" работа, е специализирана в сферата на електрониката и е от Италия. Роботът е намерил приложение и в по-големи предприятията като това на "Мерцедес" в Турция. Нейната противоположност е съвсем малка италианска компания с около десетина служители, която се занимава със занаятчийско производство. В тази фабрика се правят уникални фаянсови плочки за кухни. Това беше предприятие, което много държеше на качеството и на творческия подход към своя продукт и за тях беше много трудно да въведат нова технология, разказа Мария Юджиния Белтран.

Последният пример е от испанска строителна компания, като идеята е роботът да може да полага замазка върху стени и да ги боядисва.

Сред проблемите около практическото прилагане на проекта в завода за възглавници е било обучението на работниците как да работят заедно с робота в едно и също работно пространство, как роботът да се научи да манипулира с различните материали. В крайна сметка роботът поема възглавниците, които отиват на машина за проверка на качеството и там работникът и камерата на робота виждат дали възглавницата е доведена до необходимата крайна форма. Освен това този робот е научен да взаимодейства и със съществуващите машини в това производство.

Коботът, който се е "хванал на работа" в строителната компания, е попълнил дефицита на мазачи и бояджии, както и на квалифицирани бригадири, които да контролират останалите работници. Роботизираната ръка може да се издигне на 2 метра по стената и може да измазва или боядисва по цялата й повърхност.

На кобота, който работи в занаятчийското предприятие за производство на плочки, не му пречи замърсената среда. Той може да взаимодейства с различни машини и да използва разнообразни инструменти, като работи в непосредствена близост с хората. Всички дейности по производството на тези плочки, които са с творчески характер и са свързани с дизайна, остават запазена територия за хората. За него остава "черната работа" – подготовката на сместа, която се формова и изпича. За безопасност роботът се отдръпва, докато човекът работи, има и аварийни бутони, с които той може да бъде спрян и човекът да се намеси при необходимост. 

При "Мерцедес" в Турция също основен проблем беше квалификацията на работниците, разказа Мария Юджиния Белтран. В случая работата на робота е свързана с тестване на качеството на продукцията.

Коботите са намерили приложение и в творческите дейности. Българското предприятие също е участвало активно по проекта, като коботът намира приложение в сферата на строителството.