След стесняването на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий" с цел повече паркоместа и по-широки велосипедни алеи, управляващите в София планират да превърнат и част от друг знаков булевард в пешеходна зона - става дума за последната отсечка на "Ал. Стамболийски" преди площад "Света Неделя", съобщи бТВ.

А площадът най-после ще бъде ремонтиран, 5 години след като бе одобрен проект на италиански архитект, а предишната кметица Йорданка Фандъкова обеща той да бъде изпълнен до 2021 г. Площадът пред катедралния храм от години е в лошо състояние, с изпочупени плочки, разбити колчета, хлътнали шахти.

По бул. "Ал. Стамболийски" пък ще бъде изградено ново 400-метрово трамвайно трасе - от пл. "Възраждане" до "Света Неделя". Целта е да се облекчи натоварването на паралелната ул. "Алабин".

"До няколко месеца ще бъде окончателно завършен техническият проект", заяви общинският съветник и лидер на "Спаси София" Борис Бонев. "Обществената поръчка ще се проведе в рамките на следващата година."

Дори да не се намери финансиране за всички етапи, поне тези, с които се започва пред Съдебната палата и ул. „Алабин“, може да бъдат изпълнени, добави той.

Проектът ще е на обща стойност 50 млн. лв. и дейностите по него ще продължат 3 години. Бонев подчерта, че "целият този трафик" на автомобили просто няма да отива натам - но така и не стана ясно какъв е планът на ПП-ДБ-СС за увеличените задръствания около центъра с увеличаващите се пешеходи зони.