Германия инвестира 300 милиона в проучванията на биотехнологичната немска фирма CureVac за ваксина срещу Covid-19. Фирмата се прочу преди няколко месеца, след като вътрешни източници съобщиха, че Тръм им оказва натиск да приемат инвестиции от САЩ, а в замяна да предоставят ваксината за изключително ползване само в Америка. По-късно тези информации бяха отречени.

Парите Германия инвестира чрез Банката за възстановяване KfW, която ще държи чрез тях 23% от акциите й.Целта е да дадем финансова сигурност на фирмата, за да продължи  работата си. Няма да се намесваме в решенията й, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер. „Технологията, развивана от CureVac, има потенциала да създава бързо нови ваксини и терапии за голям брой хора. Германия се включва в нея, за да усокри работата й“, посочи още той.

CureVacе принадлежи на собственика на SAP Дитмар Хоп. Той държеше досега 80% от акциите й.

Ваксината срещу коронавирус вече е в клинични изследвания и работи със здрави доброволци, които се подлагат на тестове с нея.

Освен тази инвестиция Германия сключи вчера споразумение с Франция, Холандия и Италия с фармацевтичния концерн AstraZeneca, според което те ще купят първите 400 милиона дози ваксина, по която работи фирмата, и ще ги предоставят на ЕС.

Общо 120 проекта за разработване на ваксина има в момента в света.  Успоредно с това вече са разработени над 700 вида тестове за вируса, час тот тях са на пазара.