Северна Корея е взривила офиса за връзка с Южна Корея в град Кесон, предаде днес ТАСС, позовавайки се на южнокорейската агенция Йонхап. Информацията е потвърдена от Министерството на обединението на Южна Корея.

"КНДР в 14:49 ч. местно време (10:49 българско време) осъществи взривяване на зданието на междукорейския офис за връзка в Кесон", се казва в съобщението на ведомството, цитирано от ТАСС.

По- рано Йонхап съобщи, че в западния граничен град Кесон на територията на КНДР се издига стълб дим и е чут взрив.   

Северна Корея заяви по-рано днес, че е готова да предприеме действия, ако Югът продължава да изпраща пропагандни листовки, съобщи днес севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Генералният щаб на Корейската народна армия заяви, че проучва план за действие, предвиждащ "да прати отново армейски сили в зоните, демилитаризирани по силата на споразумение между двете страни, да превърне фронтовата линия в крепост и да повиши още повече военната бдителност към Юга". От изявлението не е ясно за кои зони точно става въпрос, отбелязва ДПА.

Според Йонхап Пхенян може би има предвид района около Кесон и връх Кумган на източното крайбрежие, откъдето изтегли войските си заради общи проекти, които сега са спрени.

Напрежението ескалира, след като групи от избягали севернокорейци и южнокорейски активисти пуснаха от въздуха над Северна Корея около 50 000 пропагандни листовки. Пхенян призова Сеул да вземе мерки срещу кампанията с листовките, в които се критикуват севернокорейския лидер Ким Чен Ун и нарушенията на човешките права.

Във връзка със същата кампания Северът заплаши да прекъсне линиите за комуникация с Юга, да затвори бюро за свръзка на общата граница и да излезе от военното споразумение със Сеул.

В събота влиятелната по-малка сестра на Ким Чен Ун - Ким Йо Чен - заплаши Южна Корея с отмъщение и заяви, че Северна Корея трябва "със сигурност да скъса" с Юга.

Няколко оглавени от бегълци организации редовно пращат в Северна Корея, най-често с балони, листовки, придружени с храна, банкноти от по 1 долар, малки радиа и флашки с южнокорейски филми и новини.

Южна Корея предприе съдебни действия срещу две от тези групи, тъй като според нея те подклаждат напрежение, създават опасност за хората, живеещи край границата, и нанасят вреда на околната среда. Организациите обаче заявиха, че смятат да продължат кампанията си през тази седмица.

Южнокорейският президент Мун Дже Ин призова вчера Пхенян да спазва мирните споразумения, постигнати от двамата лидери, и да се върне към диалога, предаде БТА.