Ако американският президент Доналд Тръмп загуби изборите през ноември, и то с малка разлика, има сериозна възможност да не се предаде и да откаже да признае резултата. Това заяви световноизвестният икономист Нуриел Рубини в интервю за германското списание Der Spiegel, цитирано днес от investor. 

"Той ще обвинява Китай, Русия, чернокожите или имигрантите и ще се държи като диктатор на бананова република. Той ще призове последователите си на оръжие, наоколо има достатъчно въоръжени бели фашисти", обяснява тезата си Рубини.

А Тръмп може да изгуби изборите по една проста причина - тежката икономическа рецесия в САЩ, която според Рубини няма как да се преодолее лесно. Той обясни, че не очаква бърз подем, а по-скоро плавно и болезнено излизане.

"Разбира се, че ще видим възход през втората половина на годината. Само че той няма да е истински подем, а илюзия."

Рубини, който има статут на икономическа поп звезда и към момента освен професор е и съветник към Конгреса, смята, че неизбежният ръст след такова сриване няма да компенсира загубите поне до края на 2021 година. Ако прогнозата му се сбъдне, то тя ще бъде в сравнителен синхрон с тази на международните институции, но далеч по-различна от доста по-оптимистичните мисли на самия Тръмп.

Той коментира и настоящите бунтове в САЩ, които по думите му отново са свързани с икономическото положение. Той твърди, че системата е болна и хората излизат на улиците не само заради смъртта на Джордж Флойд. 

"Много от нередовно заетите на пълен работен ден служители не получават държавни помощи след първите три месеца. След това вече не могат да плащат наемите и телефонните си сметки, а електроенергията и водата им са прекъснати“, описва той положението в САЩ.