Държавното дружество "Булгартрансгаз" пусна първите две обществени поръчки по изграждането на дългоочакваната газова връзка България - Сърбия. Вчера, 15 юни, търговете са обявени, а с тях на практика се дава и началото на активната част от работата по идеята. 

Проектът беше измислен още през 2012 година, но години наред не се правеше нищо, с което той да бъде реализиран. Голямата му идея е да свърже газопреносните мрежи на София и Белград, но и да построи т.нар. реверсивна тръба - тоест България да може да получава също енергия например от Унгария. Будапеща и Белград са вече свързани. Проектът няма общо с изграждащата се вече втора тръба на "Турски поток", който в България властите наричат "Балкански поток" - по изричното настояване на премиера Бойко Борисов. 

Спорното в изграждането на тази газова връзка винаги е било финансирането. Тя е сравнително евтина, затова правителството още преди години реши, че може да я финансира по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" с 90 милиона лева. Според експерти обаче няма логика в това държавна ифраструктура да се финансира с пари от програма за бизнеса. 

Иначе от "Булгартрансгаз" пуснаха две поръчки. Едната за изработка на технически проект за интерконектора на българска територия. Цената, обявена от дружеството, е 540 000 лева без ДДС и оферти по търга ще се подават до 3 юли.

Втората обществена поръчка е за консултант по проекта, който ще бъде и строителен надзор. Тук сумата е 320 000 лева без ДДС, а оферти се подават до 17 юли. 

Класирането на участниците и по двете поръчки ще се извършва на базата на икономически най-изгодна оферта, което се изразява в оптимално съотношение качество/цена съгласно обективни показатели - срок на изпълнение, ценови параметри и други.

"Междусистемната газова връзка България - Сърбия е обявена за проект от общ интерес за Европейския съюз. Нейната реализация е част от управленската програма на правителството в сектор "Енергетика", насочена към гарантиране на енергийната сигурност и диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ", пишат в обявлението си от "Булгартрансгаз".

И допълват - интерконекторът е от ключово значение за концепцията за изграждане на газоразпределителен център в страната. Това всъщност е и основната енергийна мечта на премиера Борисов.

От последното изречение обаче разбираме, че връзката ще бъде готова най-рано през май на 2022 година. 

Активизацията по проекта идва няколко седмици след посещението на сръбския президент Александър Вучич, с когото Борисов обсъди проекта.