След четири дни безредици в Дижон насилието бе прекъснато около 23 часа българско време снощи, предаде телевизия Бе Еф Ем. Сблъсъците между над 100 чеченци и други етнически групи бяха толкова екстремни, че за потушаването им се наложи властите да изпратят 150 души от различни полицейски сили, включително от специалните Raid. Екшънът се разви в Грезий, който френските медии наричат "чувствителния" квартал на източния френски град, който осъмна с графити в подкрепа на руския президент Владимир Путин по стените на някои сгради.

Това политически коректно прилагателно означава, че по-голямата част от населението на района е от имигранти от Северна Африка. Според свидетелства в социалните мрежи стълкновенията са били между чеченци и араби.

В изключително рядко поименно назоваване на страните в конфликта прокурорът на Републиката в Дижон Ерик Мате каза, цитиран от в. "Фигаро", че става дума за "наказателна експедиция на чеченци, отмъщение срещу членове на магребската общност, които са нападнали (чеченски) младеж, може би в афера, свързана с трафик на наркотици".

Въпреки относителното спокойствие днес Грезий остава под строг полицейски надзор, отбелязва Бе Еф Ем. Лоран Нюнез, държавен секретар във вътрешното министерство, се очаква да пристигне тук днес следобед, съобщиха от префектурата на телевизията.

Железни пръти и пистолети


В понеделник около 16 часа (17 часа българско време) в Дижон, който не е свикнал с подобни вълнения, в цитирания квартал се събраха десетки младежи, въоръжени с железни щанги и пистолети, за които не е ясно дали са истински или бутафорни.
    
Повечето от тези мъже с качулки стреляха във въздуха, унищожиха камери за видеонаблюдение, подпалиха кофи за смет и превозни средства. Екип журналисти от тв канала "Франс 3" е бил нападнат, автомобилът му е бил замерян с камъни, шофьорът - бит, а самото превозно средство - блъснато в горяща барикада по сведения на префектурата.

 

 

При безредиците през изминалия уикенд управител на пицария е бил тежко ранен от огнестрелно оръжие, съобщи в. "Монд", позовавайки се на полицията. Прокурорът на републиката в Дижон Ерик Мате съобщи на вестника за всичко шестима ранени в три поредни сбивания - в петък, събота и неделя. Не беше веднага ясно дали в следващите два дни е имало още пострадали.

Около 20:30 ч. местно време (21:30 ч. българско) мобилната жандармерия, подкрепена от бригадата за борба с престъпността, поделения за потушаване на безредици и командосите са успели да прекратят насилието и четирима участници в него са били задържани, каза префектът на Бернар Шмелц.

В петък, събота и неделя вечерта десетки чеченци според полицията са се събрали в центъра на града, а после и в квартала Грезий за очевидно уреждане на сметки, предаде Франс прес. Твърди се, че до тези "наказателни акции" се стигнало след нападение над 16-годишен представител на чеченската общност.
 

Лидерката на крайната десница - опозиционния Национален сбор - Марин льо Пен използва събитията, за да нападне за пореден път правителството:

"Страната ни потъва в хаос!", написа тя в туитър. "Какво прави Кристоф Кастанер (вътрешният министър - б.р.) Банди повеждат етническа война с автоматично оръжие в ръце. Ето я в цялата й яснота реалността на подивяването."

 

"Да живее Путин!"

Графити, изрисувани на фасадата на местен магазин, гласяха "Да живее Путин", имайки предвид руския президент Владимир Путин.
Русия води две войни с чеченски сепаратисти през 90-те години на 20-и век и в началото на 21-и век, втората - след идването на Путин на власт. Франция предложи убежище на много чеченци по онова време и сега на различни места в страната има чеченски общности, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.


Грезий е беден квартал, в който живеят много северноафрикански имигранти. Полицейски източник описа чеченците като тежко въоръжени и заяви, че те са казали на местните органи на реда, че са дошли да "разчистят нещата", отбелязва Ройтерс.
Руски дипломати във Франция изясняват ситуацията с размириците в Дижон, каза посланикът на Русия в Париж Алексей Мешков, цитиран от ТАСС.
По думите му много от участниците в сблъсъците са чеченци, които са поискали политическо убежище и нямат руско гражданство.
Той заяви, че руските дипломати са се свързали с френската полиция за получаване на информация, за да защитят интересите на евентуални граждани на Русия.
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) осъди нападението срещу журналисти при отразяване на размириците в Дижон.

"Осъждам нападението над представители на (телевизия) "Еф 3" по време на техен репортаж за случващото се в Дижон във Франция на 15 юни. Нападенията над журналисти при отразяване на събития, представляващи обществен интерес, са недопустими. Необходимо е да се потърси отговорност на замесените", каза представителят на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите Арлем Дезир.