Президентът Румен Радев призова за спешна експертиза на аудиозаписа, разпространяван в социалните мрежи, в който се предполага, че се чува гласът на премиера Бойко Борисов. Министър-председателят вчера заяви по повода, че не иска проверка, а "като му правят такива неща", само го правят по-силен. Намекна, че гласът не е негов, а аудиото е сътворено по почина на т.нар. дийпфейк.

Според държавния глава, цитиран от БНР, след като присъства на учение на служители от Националната служба за охрана (НСО), е необяснимо защо Борисов не желае експертиза.

"Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, демонстрира авторитаризъм и порочен стил на управление", каза Радев.

"Ако г-н Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, то този фалшификатор трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан", посочи още президентът.

И продължи:

"Недопустимо е България да излъчва подобен цинизъм пред Меркел, пред Фон дер Лайен, пред Кристин Лагард и другите дами от европейската политика. Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства."

Според президента придобиването от страна на държавата на акции от Първа инвестиционна банка не е най-правилното решение. Въпросното решение правителството мотивира с разчистване на пътя на България към членство в "чакалнята на Еврозоната" - механизма ERM-2.

"И най-благородната цел не може да бъде оправдана с начина на нейното порочно изпълнение. Особено когато държавата налива нашите пари в частна банка без обяснение за капиталовия недостиг", каза Румен Радев и добави:

"Правителството на Борисов отдавна дължи отговор как и къде се харчат нашите пари. Да не забравяме, че подобна изкуствена стабилизация преди влизането във валутния блок невинаги води до трайни решения."