Ако България инвестира всички 15 милиарда евро, които би трябвало да получи от Плана за възстановяване на ЕС, има шанс страната да добави през всяка от следващите четири години по 5 на сто от целия БВП за 2019 г.

Това заяви днес по време на уебинар с български журналисти евродепутатката Ева Майдел от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП). Събитието се състоя в навечерието на сесията на Европарламента в Брюксел.

Отделно 7-годишният бюджет на ЕС, който и досега използваме ефективно, добавя още 3 процента годишно, отбеляза Майдел.

15-те милиарда евро, споменати от нея, са част от Плана за възстановяване, който е на стойност 750 милиарда евро. Той пък е част от бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г., който е от рекордните 1,85 трилиона евро.

Планът за възстановяване

Съвсем естествено Планът за възстановяване от коронавируса ще бъде главна тема на парламентарната сесия.

Майдел е убедена, че страната ни трябва да инвестира в секторите, които я правят най-конкурентоспособна, които дават по-голяма добавена стойност, предимство на българските стоки не само на европейския, но и на световния пазар.

„Ако преди време стимулът за инвестиции бе експертизата и евтината работна ръка, тя вече е не само с намален ресурс, но не и толкова евтина. Трябва да привличаме повече работни места, които са добре платени и имат по-висока добавена стойност“, каза евродепутатката.

Като пример тя посочи енергийната ефективност. Трябва да помислим и за други видове енергетика като възобновяеми източници. Добре е и да запазим електроенергията, която се проивежда от ВЕИ.

Същевременно трябва да спре "краденето" на български медицински персонал и лекари, допълни Майдел. Затова трябва да има повече инвестиции в здравеопазването.

Единственият начин България да получи достъп до новите потоци на финансиране е стратегията й да е съобразена с това, което става на европейската сцена. Но на този етап не се виждат ясно приоритетите, изложени от страната ни. Такова е мнението на Цветелина Пенкова от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Двете евродепутатки бяха попитани опасяват ли се, че предложението на Еврокомисията за бюджета може да не бъде прието заради съпротивата на определени държави или по друга причина.

Според Ева Майдел ЕК трябва да отговори как ще се връщат средствата, тъй като става дума за безпрецедентен заем. Предвижда се връщането да започне от 2028 г. Въпросът е дали може това наистина да се случи или ще се чака още по-дълъг период. При всички случаи е добре да има споразумение за бюджета до края на тази година.

Цветелина Пенкова обаче не смята, че сумата е голяма. Тя даде за пример САЩ, където са дадени много повече пари за борбата с последиците от COVID-19.

Ангтел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) се обяви против искането на ЕК да разполага със собствени ресурси. Според него тя е доказала, че не може да разрешава кризи, когато те дойдат на вратата. Средствата, които Брюксел иска да разпределя, ще са заем, гарантиран от бюджетите на страните.

Зеленият преход

Има логика да се работи активно за намаляване на въглеродните емисии. Но това трябва да става с разум, а не с намаляване на работните места като в Източномаришкия басей, който произвежда над 50 на сто от българския национален енергиен микс. Така смята Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Той добави, че тези, които говорят за Зеления пакт и зеления преход, са отказали да включат ядрената енергия в резолюциите.

Всичко в България трябва да бъде съобразено със зеления преход, смята Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Той призова да гледаме на Плана за възстановяване като на възможност, а не на даденост. И ако става дума само да вземем едни пари от евроинституциите, няма да направим нищо.

„Знам, че в България дебатът ще бъде тежък. Зеленият пакт не е умрял“, каза Кючюк.

И припомни, че ЕК вече е излязла с измененено законодателно предложение по редица аспекти на Зеления пакт. Според него България трябва да направи следните неща:

• Да си види тематичните енергийни планове;

• Политически да не се дърпа и да не чака последния влак;

• Да си изготви ясен план за преминаване от един към друг тип икономика.

Спасяването на компании от нежелано придобиване

„Глобални играчи като Русия и Китай не спират да влагат сили и ресурси в разделянето на ЕС. Последните месеци видяхме как те опитаха систематично да подменят реалността на европейската реакция, но това беше само една част“, изтъкна Ева Майдел.

По-драматично според нея обаче е случващото се в Италия и Испания, където Китай се опитва да придобие компании. Добрата новина за Пенкова е, че ЕС има правила, които позволяват да бъде направен скрийнинг.

Дезинформацията

Ангел Джамбазки настоя да бъде потърсена отговорност – и морална, и финансова, от Китай и неговата комунистическа партия за това, че в началото са криели истината за коронавируса. Той обвини Пекин, че е спретнал китайски Чернобил.

Транспортът

Джамбазки не пропусна да се изкаже и по любимата си тема – транспорт и пакет „Мобилност“, който, по всичко изглежда, ще бъде одобрен от ЕП.

Евродепутатът обвини Европа в лицемерие, защото хем развявала знамето на Зеления пакт, хем иска да праща празни камиони на далечни разстояния. Карима Дели – председателката на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП, заявила в отговор на негово запитване, че измененията били „много зелени“. Собствениците вече нямало да пращат надалече камионите си.

Зреят ли бунтове в Европа като в САЩ?

Този въпрос също бе зададен на българските евродепутати.

Ихан Кючюк смята, че основният проблем на континента е икономическото и социалното неравенство. И това играе роля във формирането на личността.

„Въпросът е накъде да иска да върви Европа – към един по-разхлабен Европейски съюз или наистина да изпълни със съдържание това, което се говори - че никой няма да бъде изоставен. Ако иска да взема и от едното, и от другото, не съм оптимист“, смята Кючюк.

И изтъкна, че хем казваме Европа дда не ни се бърка в нашите си дела, но същевременно искаме тя да координира и помага при криза.

Виждаме културен сблъсък, категоричен бе Ангел Джамбазки. И припомни, че докато много от бунтуващите се чернокожи в САЩ са потомци на насила докарани там хора, в Европа случаят е различен. Той даде за пример Белгия – там вилнеят арабски младежи, които никой не е довеждал принудително.

„Една група граждани и медии – независимо дали в САЩ или Европа – се опитват да вменят вина по рождение или заради цвят на кожата. Полицаи коленичат и се извиняват на сънародници. Опитът да бъде вменена вина, меко казано, наподобява китайската Културна революция. Войната с паметниците всъщност е заличаване на историята“, обобщи депутатът консерватор.