Еврокомисията съобщи, че е започнала няколко разследвания срещу американския технологичен гигант Apple.

Те са по подозрения в антиконкурентни практики в различни области.

Едното разследване е въз основа на жалба от шведската музикална стрийминг услуга Spotify. Тя обвинява Apple в монополно положение на пазара за онлайн музика. Според ищеца таксите в електронния магазин App Store поставят конкурентите в неравностойно положение и водят до предпочитание на собствената музикална услуга на американския технологичен гигант.

Второто разследване е по подозрения в антиконкурентно поведение чрез услугата за разплащания Apple Pay. Става дума за задължителното използване на собствената система за пазаруване и ограничаването на способността на разработчиците да информират потребителите на iPhone и iPad за алтернативни по-евтини опции за покупки.

От Apple обявиха, че намират за неоснователни двете антимонополни разследвания.

„Разочароващо е, че ЕК придвижва неоснователните искове на шепа компании, които просто искат да се облагодетелстват и не искат да играят по правилата, по които всички играят", коментираха от американския гигант.

И допълниха, че смятат това за неправилно и че искат да поддържаме равнопоставени условия, при които всеки с решителност и велика идея да може да успява.