Ръководителите на страните от ЕС трябва да разрешат противоречията си по 4 точки, смята председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Това става ясно от неговото писмо-покана до лидерите на държавите членки. Те трябва да проведат видеоконференция помежду си на 19 юни.

Необходими са конструктивни и задълбочени дебати за елементите, които изискват повече яснота, или там, където гледните точки имат нужда от повече сближаване, пише Мишел. Според него те са следните:

• Размерът и трайността на редица елементи от Плана за възстановяване;

• Най-добрият начин за предоставяне на помощта и даването на заеми и грантове;

• Въпроси, свързани с условията за разпределянето на помощите;

• Размерът и съдържанието на Многогодишната финансова рамка (МФР) и нейното финансиране, включително собствените ресурси и отстъпките от вноските.

Главният очертаващ се спор е именно за размера на заемите и грантовете. „Пестеливата четворка“ в лицето на Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция настояват да не се дават безвъзмездни суми. Докато Фондът за възстановяване предвижда 500 милиарда евро да сеа под формата на грантове, а останалите 250 милиарда – като заеми.

Същевременно Шарл Мишел вижда, че се появява консенсус по следните въпроси:

• ЕС има нужда от решителен отговор на тази безпрецедентна криза;

• Отговорът трябва да бъде финансиран чрез заеми на Еврокомисията от финансовите пазари, а за да бъде възможно това, е необхпоимо увеличаването на тавана на собствените ресурси;

• Усилията трябва да бъдат насочени към най-засегнатите сектори и географски райони на Европа;

• Следващата МФР трябва да бъде пригодена така, че да се има предвид кризата и да бъде обсъдена заедно с Плана за възстановяване;

• Цялостният пакет не трябва просто да бъде в отговор на непосредствената криза, но и да представлява възможност за трансформация и реформа на икономиките, като им помогне да поемат към зелено и цифрово бъдеще.

Освен бюджета на ЕС ръководителите на страните от ЕС ще бъдат информирани за разговорите на Шарл Мишел и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за британския премиер Борис Джонсън за бъдещите отношения с Обединеното кралство.

Председателката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард ще информира ръководителите за икономическата ситуация.

Накрая накратко ще бъде засегната темата за прилагането на Минските споразумения за Украйна.