Жертва на пандемията от новия коронавирус, автомобилният пазар в Европа се е свил през май с 52,3 на сто спрямо същия месец на миналата година. Понижението все пак е по-малко в сравнение с априлското и това е благодарение на отварянето на магазините за коли в редица страни, сочат обявените днес данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ЕААП - ACEA), цитирани от БТА.

Регистрациите на нови коли спаднаха с 55,1 на сто през март в ЕС, а преди това със 76,3 на сто през април в разгара на прилагането на мерките за изолация, въведени в борбата срещу разпространението на новия коронавирус.

Общо само 581 161 нови частни коли са поели по пътищата на ЕС през май 2020 година в сравнение с 1 217 259 през май 2019 година. Сред основните пазари Испания отчита най-силния спад от 72,7 на сто, във Франция той е 50,3 на сто, в Италия - 49,6 на сто, а в Германия - 49,5 на сто.

През май в България продажбите на автомобили са се свили с 69 на сто до 1127, а за първите пет месеца на годината има понижение от 47,7 до 7878 коли, сочат данните на сайта на ЕААП.

За първите пет месеца на годината понижението на европейския автомобилен пазар, предизвикано от затварянето на магазините за коли през пролетта, е 41,5 на сто.

За юни се очаква значително подобряване с ускоряването на отмяната на карантинните мерки и на производствения темп в заводите за автомобили, както и със завръщането на клиентите, някои от които ще бъдат привлечени от механизмите за стимулиране на продажбите, отбелязва АФП.