От 1 октомври на 2020 година всички небитови потребители на електроенергия в България ще започнат да купуват ток от свободния пазар и на практика излизат от регулирания такъв, на който цените се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), решиха депутатите. Парламенът гласува на второ четене промените, с които се осъществява най-голямата енергийна реформа в страната за последните 30 години. 

Накратко -  "небитови" потребителите означава всички - от малките търговски обекти, през ресторанти и заведения, до най-големите български предприятия. От деня на обнародването на закона потребителите ще трябва да получат уведомление, че трябва да изберат нов доставчик в срок до 30 дни. Те ще имат време до 10 септември да променят доставчика си. Тези, които не го направят, ще получават ток от своя досегашен доставчик до края на юни на следващата година. 

Рязката промяна е в разрез с идеята, която се обсъждаше в началото - либерализацията да стане постепенно, като първо от регулирания пазар излязат тези предприятия, които са присъединени към мрежата на над 30 киловатчаса мощност. Това реално са средни предприятия, а извън закона щяха да останат най-малките. Сега такова нещо няма. 

В момента системата работи по следния начин - държавният регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране, определя цените, на които потребителите - битови и небитови - купуват тока от т.нар. електроразпределителни дружества. Това прави системата регулирана от държавата, като тя може да сваля цената на тока административно, като принуждава някои електроцентрали да продават на себестройност или под нея, тоест без да гонят печалба. Сега нещата се променят и напред ще излезе конкуренцията. 

След вчерашното заседание на Комисията по енергетика бяха изчистени някои от най-важните неща, които на практика ще доведат до истинската либерализация. 

Така например - ще бъде създадена електронна платформа, която ще се оперира от КЕВР и която ще служи за сравняване на цените на различните търговци. Така потребителите ще могат да изберат адекватно кой точно търговец ще искат да изберат. Платформата ще е безплатна за всички потребители, ползващи годишно по-малко от 1000 000 киловатчаса. На практика текстът в закона задължава всички търговци да се регистрират и да представят "актуална" цена към групата от клиенти. Ако КЕВР намери разминаване между публикуваната там цена и реалната предложена на клиентите, търговците ще подлежат на глоба от 5 000 до 50 000 лв., която ще се увеличава тройно при второ нарушение. 

Решението за оставянето на неизбралите доставчик клиенти да остават при досегашния търговец беше взето вчера по предложение на ГЕРБ. Опасността беше, че ако няма точна регламентация какво се прави с такива клиенти те ще трябва да отидат на доставка от доставчик от последна инстанции и на практика токът за тях ще струва повече. Според председателя на енергийната комисия Валентин Николов времето до края на юни на другата година ще е досататъчно за тези потребители, така че те да се ориентират и да си изберат доставчик. 

С приемането на закона се реши и да се заостри вниманието на КЕВР към газифициращите дружества. С нов текст се регламентираха огромни глоби - от 20 000 лв. до 300 000 лв., за оператори, които отказват да присъединят клиент към мрежата.  Все пак това е намалено предложение за глоба, след като ДПС се противопостави на желанието на ГЕРБ глобата да достига до един милион лева. 

Към момента отказ за присъединяване е възможно по две причини - липса на капацитет и по икономическа несъобразност. Оказва се, обясни председателят на комисията Валентин Николов, че е масова практика да се отказва присъединяването на един клиент заради икономическа несъобразност, като в момента никой не проверява дали това е наистина така. С новите текстове се задължават всички газови оператори да подават информация към КЕВР за отказаните молби и ако регулаторът прецени, че логика няма, то ще се налагат глоби. 

Дават се шест месеца на операторите да въведат и капацитетите си в ред, така че да могат да задоволят исканията на клиентите.

Освен това беше разрешено всички, които искат да търгуват с природен газ, да имат време до 1 януари на 2021 г. да се регистрират на платформата на "Газов хъб Балкан".