Правителството налива нови 140 милиона лева под формата на увеличение на капитала в Българската банка за развитие (ББР), с които ще откупи малко под 19% от собствеността на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това решение беше взето на днешното заседание на Министерски съвет, седмица след като стана ясно, че държавата е участвала в изкупуването на правата по акциите на емисията по капитализирането на частната търговска банка. 

Новината беше съобщена още миналата седмица, но сега на практика става факт. Причината за схемата е, че държавата иска да гарантира, че парите за ПИБ няма да дойдат от собствените капитали на ББР или пък онези 700 млн. лв., с които държавната банка беше капитализирана, за да гарантира кредити към физически лица и фирми. 

На 12 юни стана ясно, че ББР влиза в ПИБ, за да може емисията по увеличаването на капитала на банката да бъде успешно и да бъдат набрани нужните 200 милиона лева. Това беше едно от последните условия, които стояха пред България за влизането й в чакалнята на еврозоната. Именно с такъв аргумент беше оправдана и сделката. А дупката в ПИБ беше открита от ЕЦБ преди година, когато стрестест на системата показа, че са нужни още над 260 милиона евро за се вмести в банковите правила на валутния съюз.

Оттогава ръководството на ПИБ направи няколко постъпления в тази посока, като с няколко съмнителни счетоводни действия дупката намаля. По-късно бяха продадени и пакети с лоши кредити за над 500 милиона лева. Със записването на новата емисия условието ще бъде изпълнено. 

Емисията беше записана в последния момент, като преди към нея нямаше почти никакъв интерес. Освен държавата в изкупуването на правата е участвала и частна компания, която към момента е неизвестна. Тя е изкупула 30% от правата върху акциите. А интерес нямаше поради една проста причина - емисионната цена на акция беше двойно по-висока, отколкото борсовата цена на банката. Министърът на финансите не видя проблем в това, защото реалната цена на акция си била такава каквато я купи ББР - 5 лв., а борсовата цена била ниска, заради ниската ликвидност на българската фондова борса. 

Малко преди схемата да бъде осъществена - бившият финансов директор на ПИБ стана един от новите директори в ББР и член на управителния съвет.