Германското приложение за следене на инфектирани с COVID-19 е свалено 6,5 млн. пъти само за първите 24 часа от пускането си, съобщи Ройтерс.

Това означава че за един ден Германия има вече 7,85% "дигитален стаден имунитет", както го наричат изследователите от Оксфорд. В държавата живеят 84 млн. души.

Приложението е изработено за 6 седмици в колаборация между частната ИТ компания SAP и Deutsche Telekom. То се казва "Corona-Warn-App".

Също като всички държави в Европа, употребата му е напълно доброволна. То ползва Bluetooth технологията, за да установи дали потребителят е бил в опасна близост до носител на вируса SARS-CoV-2.

За разлика от българското приложение и много други, данните не се събират на централен сървър. 

Българското приложение бе свалено само от около 65 хил. души, като близо десет хиляди от тях не го ползват. Това е под 0,8% от популацията. Подобен успех имаха и други приложения по света. Повече популярност имат приложенията в страни, в които употребата им е задължителна - Индия и Бахрейн, например, но дори и там все още не е достигната критичната маса от 60% потребители, която според учените ще направи данните от приложението наистина функционални.