УЕФА потвърди изнесената от агенция Ройтерс информация, че Шампионската лига (ШЛ) ще се доиграе с финален турнир в Лисабон, а Лига Европа - в германски градове през август. Днес заседава Изпълкомът на футболната централа и утвърди проектите за завършване на евротурнирите на датите на следващия сезон.

На 7-8 август ще минат последните четири осминафинални реванша в ШЛ. Предстои да се реши дали мачовете ще се играят на терените на отборите, които трябва да са домакини, или на неутрални арени.

От 12-и до 23 август четвъртфиналите, полуфиналите (в по един двубой) и финалът ще са на стадионите "Луш" и "Жозе Алваладе" в португалската столица.

Домакин на финала трябваше да е Истанбул, но заради пандемията се наложи промяна.

По същия начин стоят нещата със завършване на Лига Европа - с ответните сблъсъци от осминафиналната фаза на 5-6 август. Сблъсъците "Интер" - "Хетафе" и "Севиля" - "Рома", от които не е изигран нито един мач, ще бъдат решени в по една среща на неутрален терен.

Заключителната осмица ще е в четири германски града от 10-и до 21 август. Двубоят за трофея е в Кьолн.

Финалът на Шампионската лига през 2021 г. ще е в Истанбул (за компенсация), следват Санкт Петербург, Мюнхен и Лондон с "Уембли" до 2024 г. включително.

Предварителните кръгове в двата турнира, в които ще участват българските отбори, започват докато трае финалната фаза на настоящите - 8 август. Те ще са в един мач, а не в два, като домакинът ще бъде обявен с жребий. Това е нещо ново и се случва за първи път в историята. Единствено плейофът за влизане в групите на Шампионската лига ще е в две срещи. 

Груповата фаза на Шампионската лига започва на 20 октомври, а на Лига Европа - на 22-ри - с месец по-късно от обикновено.

Още нещо, което ни касае - баражите за преместеното за догодина Европейско са на 8 октомври и 12 ноември. На първата дата България приема Унгария. При победа следва решителен двубой с Исландия или Румъния, отново на наша земя.