„Трябват двама за танго.“

Така председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен определи досегашните преговори межзу ЕС и Великобритания за бъдещото им партньорство.

Тя говори пред Европарламента по време на дебати, на които бяха изслушани препоръки по въпроса.

„Ние сме по средата на преговорите, като ни остават пет месеца. Но определено не сме по средата на свършената работа за постигане на споразумение“, изтъкна Фон дер Лайен.

И обеща, че ЕС ще направи всичко по силите си за това споразумение.

Съюзът е готов да бъде креативен и да намери общ език там, където това изглежда невъзможно.

„Но не сме готови да поставим под съмнение нашите ценности и целостта на нашия съюз. Защото задължението ни е да опазим интересите на европейските граждани“, каза председателката на ЕК.

Тя повтори четирите основни въпроса, които главният преговарящ на ЕС Мишел Барние определи като ключови.

Най-важен от тях е равнопоставеността, като на първо място стои лоялната конкуренция. Не бива да има занижаване на стандартите в сфери като условията на труд и опазването на околната среда.

На второ място е рибарството. Никой не поставя под въпрос суверенитета на Великобритания върху нейните териториални води. ЕС обаче иска предсказуемост и гаранции за неговите рибари, плаващи десетилетия наред в тези води. Не може да има всеобхватно търговско споразумение, без то да обхваща рибарството, равнопоставеността и стабилни механизми за управление.

Някои смятат, че въпросът за управлението е важен само за бюрократите. Но той е важен също за бизнеса и гражданите и на ЕС, и на Великобритания, за да гарантира изпълнението на договореностите.

Четвъртият важен момент е полицейското и съдебното сътрудничество. ЕС иска основните права, свободи и  данни на гражданите му да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. И затова очаква Съдът на ЕС да има компетенцията там, където е необходимо.

„Това сме ние и това няма да се промени“, увери Фон дер Лайен.

Барние: Искат да обират черешката на тортата

ЕС не е съгласен да приеме споразумение с Великобритания на всяка цена, заяви главният европейски преговарящ Мишел Барние.

„Никога няма да пожертваме икономическите и политическите интереси на гражданите, дългосрочните интереси на потребителите и предприятията в ЕС в полза на Великобритания. Искаме да има истински напредък по Споразумението за напускане, да се гарантират правата на гражданите“, допълни той.

Барние описа как вижда стратегията на Великобритания. Той интерпретира отказа й сега от всякакви разговори по въпроси като отбраната, сигурността и развитието като опит да се концентрира върху икономическите аспекти и защитата на своите икономически интереси. Лондон иска да договори статут, много близък до този на член на единния европейски пазар и на митническия съюз, без обаче да се приемат свързаните с това задължения.

„Те искат да обират черешката на тортата от правата за произход, финансовите услуги, професионалните квалификации, търговията с електроенергия. Не можем обаче да позволим такова избирателно приемане на някои аспекти“, категоричен бе Барние.

Той припомни, че с отказа от всички ангажименти, свързани с равнопоставеността, британците искат да се отдалечат от регламентите на ЕС.

„Ние имаме силната позиция на парламента по тези въпроси, включително за държавната помощ. А Обединеното кралство досега не е дало никакви индикации за бъдеща национална рамка за държавната помощ. То дори иска отново да се отвори въпросът за географските отношения, които ясно са посочени в Споразумението за излизане. Това не е в съответствие с една база за трайно споразумение с една голяма страна, която и в бъдеще ще остане наш приятел и съюзник“, посочи главният преговарящ.

Брекзит не е шведска маса

В залата се изказаха доста критики по адрес на Лондон и поведението му.

„Брекзит" не е шведска маса, та да могат британците да си вземат само това, което им харесва“, каза румънският либерал Николае Щефануца.

Българският евродепутат социалист Петър Витанов също обърна внимание, че Великобритания възприема максималистичния поход, който й позволява да се възползва от единния пазар, без да се обвързва с никакви задължения. Освен това той отбеляза, че свободното движение на хора няма да бъде продължено и ще бъде преустановено след преходния период.

„Притесненията за правата на гражданите на ЕС стават още по-големи. Защото наблюдавам, че в хода на преговорите Великобритания приема национално законодателство в посока на ограничаване на тези права. Нещо повече – заместващото законодателство тече по-бързо от самите преговори“, заяви Витанов.

Той смята, че ЕС трябва да настоява за бъдещо партньорство с амбициозни разпоредби за движението на хора. Те трябва да се основават на пълна реципрочност и недискриминация и да гарантират всички права на гражданите на ЕС.