Руската държавна компания "Росатом" и още две компании - френската "Фраматом" и американската "Дженерал електрик", вече са подписали меморандум за партньорство в процедурата по избор на стратегически инвеститор за строежа на българската АЕЦ "Белене". Това съобщиха днес от централата на руския гигант, макар вчера премиерът Бойко Борисов да го спомена в аванс по време на свой брифинг в централата на ГЕРБ.  Новината беше потвърдена днес в Народното събрание и от министъра на енергетика Теменужка Петкова. 

Това партньорство се очакваше от известно време, след като на 19 декември миналата година стана ясно, че България е избрала да води преговори за инвестицията с "Росатом", китайската национална компания CNNC и южнокорейската "Хидроатомна корпорация". Още тогава стана ясно, че другите кандидати - "Фраматом" и "Дженерал електрик", могат да доставят оборудването по строителството. 

Подписаното вече споразумение казва, че ако "Росатом" бъде избрана да строи централата, то американската фирма ще се счита за основен партньор с турбогенераторната инсталация и оборудването на машинната зала, докато френската пък ще отговаря за автоматизираните системи за управление на технологичните процеси. 

В свое изявление първият заместник генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров заяви, че подписаните договори показвали доверието между трите компании и че именно това партньорство - между лидерите в световната атомна индустрия, ще помогне "за създаването на оптимални финансови условия и технически условия за реализирането на проекта АЕЦ "Белене". 

Всъщност трите компании са си помагали и преди - в Унгария, Финландия, Турция и Египет. В този смисъл разбирателството не е изненада. 

Теменужка Петкова пък информира депутатите за решението, като отбеляза защо това е добро и, разбира се, благодари на премиера за всеотдайната му работа. 

"Обединяването на тези три световни лидера е ясен знак, че процедурата ще бъде изключително оспорвана. Това показва и няколко други неща - показва, че те вярват в този проект и възможността за неговата реализация става все по-осезаема. Искам обаче да обърна внимание на друго - това показва тяхната вяра в България, в българското правителство и българския парламент. Основна роля има и българският премиер, който със своите усилия и репутация на практика вдъхна доверие и направи така, че тези три компании да обединят усилия. Това е добра новина."

Припомняме, че проектът беше леко забавен заради кризата с коронавируса. Предстоящите процедури включват запознаване на кандидатите с изискванията на страната в т. нар. затворена зала, след това и подаването на конкретните оферти. Това трябваше да стане до края на май, но все пак се очаква процедурата да започне всеки момент. 

Иначе по самия проект условията би трябвало да са непроменени. В приетите решения на МС е записано, че България иска реализацията му на пазарен принцип. Тоест без държавни гаранции за инвестицията и без ангажимент за изкупуване на произведената електроенергия. 

Преди време министърът на енергетиката Теменужка Петкова пак заяви, че държавата няма да участва с гаранции, уточнявайки обаче, че "до момента" Народното събрание не е дало друга възможност. Засега се предвижда и участието на държавата в собствеността на "Белене" да е между 25 и 30%.

Важно уточнение - според ресорния министър България е поставила изрично условията, при които може да бъде сключен договор за собственост. Едно от тях е - независимо от процента, с който ще участва държавата, тя да има т. нар. глас за блокираща квота, или иначе казано - важни решения да не могат да се вземат без нея. По думите на Петкова разбиране за такова условия имало, защото централата ще се намира на българска територия и всички рискове от евентуална авария са за страната, а не за инвеститорите. 

На 20 август миналата година министерството съобщи, че седем компании от различни държави са подали заявления за стратегически инвеститор в строежа на новата атомна електроцентрала. От шортлистата са изпаднали консорциумът "Електроцентрала Белене", в който участват "Груп интернешънъл" - България, и чешка компания, както и  "ИПК и УП България" ЕООД, и консорциум "АЕЦ Белене" - България, с участници "Атоменергоремонт", ОЗК, "Гранд енедржи", "Квант".

Интерес за участие с миноритарен дял и сключване на договор за електрическа енергия пък заявиха "Юропиън трейд ъв енерджи", "Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД, "Атоменергоремонт", както и Северна Македония - чрез миноритарен дял и дългосрочен договор за закупуване на електроенергия.