Европа трябва да намери свой собствен път, за да балансира в отношенията със САЩ и Китай.

Това заяви днес по време на дебати в Европарламента в Брюксел върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел.

„Трансатлантическото партньорство си остава най-важното сратегическо партньорство за ЕС. Знаем обаче и каква е позицията на САЩ по отношение на многостранното участие. Най-новият пример е това, което се случи с Международния наказателен съд (МНС). Но отношенията ни с Китай не попадат само в една опростена категория. За нас е важно да имаме доверие и реципрочност. Китай е важен партньор и помага да се справим с предизвикателства като пандемията и климата. Няма как да си представим Китай да не е на наша страна“, каза Борел.

Същевременно дипломат номер едно на Европа изтъкна, че ситуацията в Хонконг буди тревога.

„Приемнето на китайския закон за националната сигурност не отговаря на международните задължения на Китай. Не отговаря и на съвместната декларация между Китай и ЕС“, смята Борел.

Той посочи, че свободите в Хонконг не засягат само гражданите на този специален административен район, защото нещата опират до принципа „една държава, две системи“.

Само санкциите вразумяват оцелели динозаври

Българският евродепутат Александър Йорданов от СДС и Европейската народна партия (ЕНП) призова ЕС да е готов да заплаши Китай със санкции.

„Нека поздравим гражданите на Хонконг, които защитават своите права и свободи. Като представител на държава, преживяла ужаса на тоталитарното комунистическо управление, призовавам Съвета и всички евродепутати да се разделим с илюзията, че с комунистически Китай можем да изграждаме приятелски отношения. Трябва да заявим на режима в Пекин, че можем да прекратим инвестиционните сделки с него, да ограничим търговските ни отношения и че можем да реализираме политика на санкции спрямо негови функционери, както направихме след руската агресия в Украйна“, каза Йорданов.

По думите му това е единственият разумен инструмент за вразумяване на оцелели в XXI век комунистически динозаври.

Крайно десният италиански евродепутат Марко Дреосто от групата „Идентичност и демокрация“ (ИД) смята, че ЕС трябва да има куража да проведе проучване за първоначалното мълчание за коронавируса от страна на властите в Пекин. И припомни, че това иска неговият началник – лидерът на италианската „Лига“ Матео Салвини. Дреосто обвини колегите си от партия „5 звезди“, че не смеели да го направят.

„Има опасност Италия да остане в орбитата на Китай. Трябва да направим избор между свободата и несвободата – кой е свободен и кой гледа на комунистическия режим в Китай като пример за подражание“, изтъкна Дреосто.

Той имаше предвид пропагандата на Пекин, че е помогнал на Италия да се бори с COVID-19, докато от ЕС са бездействали.

Според литовеца Андрюс Кубилюс от ЕНП Китай днес прилича на СССР – мощна държава, но се страхува от малките неща. Той призова режима в Пекин да престане да се плаши от демокрацията.

Като пламенен защитник на Хонконг се изяви испанският независим депутат Карлес Пучдемон – лидерът на сепаратистите в Каталуня, който все още е издирван от властите в родината си.

„Китай трябва да уважава Хонконг. Това означава признаване на международното право, и най-вече на правото на самоопределение. Ако принудим Китай да го направи, ще направим така, че да се спазват правата на човека и да се помогне на народите, жертва на етнически преследване“, заяви Пучдемон.

Той смята, че ако ЕС се ограничи само до гръмки декларации и даде предимство на икономическите отношения, той още веднъж ще покаже, че прилага двоен аршин. Явно Пучдемон имаше предвид непризнаването на декларацията за независимост на Каталуня от 2017 г., макар да не спомена и дума по въпроса.

„Аз нямам особено доверие в тази дипломация, г-н Борел. Но съм готов да бъда изненадан“, завърши сепаратистът.

Неолиберализмът - неизбежният виновник

Ирландецът Мик Уолъс от радикалната Европейска обединена левица Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ) отново намери виновник в лицето на неолиберализма. Този път той се оказа виновен за това, че е задействал милиарди долари за машината за промяна на режима в Хонконг.

И премина към САЩ, макар насилието там да бе тема в ЕП вчера, а не днес:

„Американската администрация няма нищо против чернокожите да бъдат тероризирани всекидневно. Днес в затворите има повече чернокожи, отколкото роби преди векове“, провикна се той.

След което попита не е ли редно да се водят дебати например и за Йемен, а не само за Хонконг.

Много депутати разкритикуваха ЕС и неговата дипломатическа служба, оглавявана от Борел, че загърбва човешките права в името на икономическата изгода от сътрудничество с Китай.

Доста спорове предизвика и темата за намерението на Израел да анексира част от Западния бряг на река Йордан.

„Това е част от окупираните палестински територии. И по тази тема нашата позиция е пределно ясна“, посочи Борел.

Но побърза да се застрахова:

„Макар че и тук не е лесно да се стигне до единодушие. Имаме обаче мнозинство от страни, продължаващи да подкрепят решението с две държави. Според тях всяко анексиране е противно на международното право. Затова призоваваме Израел да се откаже от едностранни решения.“

Според Борел такова анексиране би било погазване на международните норми.

Част от евродепутатите поискаха санкции за Израел. Други пък заявиха, че въпросът е твърде сложен. А трети изразиха учудване, че се говори за нещо, което засега не се е случило и може изобщо да не се случи, а не се дискутират диктатури в страни като Куба и Венецуела. Такова бе мнението на испанеца Антонио Лопес-Истурис от ЕНП.