Преследването на представители на фармацията в България само защото са искали да предупредят за пипсата на лекарства е неприемливо. И ЕС не трябва да пада в този антидемократичен капан.

Това заяви днес на сесия на Европарламента в Брюксел германският „зелен“ евродепутат Сергей Лагодински. Той говори по време на дебат, посветен на свързаната с COVID-19 дезинформация и нейното отражение върху свободата на изразяване.

Макар да не спомена конкретно име и случай, бе ясно, че депутатът има предвид проф. Асена Стоименова, председателката на Българския фармацевтичен съюз.

Както Клуб Z писа, през април тя бе обвинена от прокуратурата по "модифицирания" заради пандемията член 326 от НК за "предаване по радио, телефон или по друг начин на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога". Макар и мислен, за да се избегнат спекулации със "спешните" телефони в държавата, в новия му вид покрай пандемията, той предвижда до 5 години затвор.

Тогава тя заяви в интервюта за БНТ и БНР, че има логистични проблеми с доставките на лекарства. Според разследващите Стоименова всявала паника и тревога с твърденията си за работата на аптеките в условията на пандемия.

Наложена й бе дори мярка за неотклонение - парична гаранция от 20 000 лв. от самата прокуратура, но тя бе отменена по-късно от съда.

В своя декларация самата проф. Стоименова иронично отбеляза, че още като председател на лекарствената агенция през периода 2014-18 г. е имала възможност да "опита" на гърба си похватите на "някои структури в държавата". 

И написа, че и председателят на Световната здравна организация също трябва да е клиент на Иван Гешев и подчинената му структура по същия член, защото отправя същите предупреждения.

Обвинение по същество до момента не се е чуло да е внесено в съда. Затова пък то предизвика социална буря, като фармацевти протестираха  в подкрепа на браншовата лидерка, а дори от Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU) писаха до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и омбудсмана доц. Диана Ковачева с искане за оттегляне на обвинението (което в България звучи почти абсурдно, тъй като това е действие единствено в прерогативите на прокуратурата и не подлежи на никакъв контрол, включително съдебен - освен от по-висшестоящия прокурор, б.р.).

Днес Сергей Лагодински посочи като други антидемократични капани инкриминирането на предполагаема невярна информация за коронавируса в Унгария и опитите за недопускане на публикуване на верни твърдения в Полша.

Няма вълшебна пръчка, с която да се решат всички проблеми с дезинформацията, обобщи роденият в бившия СССР Лагодински. Няма и единствено верен подход. Но има една отправна точка – да бъде отстоявана демокрацията. Стратегията за това би трябвало да се развива в три направления: борба с политическата пропаганда отвън, да бъдат образовани и информирани потребителите на пресата и интернет и да бъдат защитавани правото на лично мнение и свободното слово.

Върховният представител на ЕС по въросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел открои Русия и Китай като основни външни сили, разпространяващи дезинформация в ЕС във връзка с пандемията. И нарече феномена „инфодемия“. 

„Дезинформацията от руските източници разпространяваше конспирационни теории и дирижираше  кампании, чиято мишена бяха ЕС, неговите страни членки и съседи с твърденията за липса на солидарност и вътрешна криза в Общността, които сееха объркване. Китайските източници пък представяха системата си като най-добрата и най-добре оборудваната срещу пандемията и виняха демократичните страни за отговора им срещу нея“, изтъкна той.

В дебата участва и зам.-председателят на Еврокомисията за ценноститеи прозрачността Вера Йоурова.

„Да се лъже не е нито ново, нито толкова плашещо само по себе си. Това, което ме безпокои е, че вярваме твърде лесно на тези лъжи. Трябва да станем по-критични и устойчиви като общество“, посочи тя.