Националната служба за охрана (НСО) е пълна с политически протежета и "това е опасно". Думите са на генерал Димитър Владимиров. И бяха изречени в началото на тази година. Но никой не им обърна внимание. Дали защото казват очевидни неща или просто бяха засипани от поредната клоунада в българския публичен живот. 

Сега обаче тази опасна констатация изглежда напълно логична, когато в престрелките по политическите и бизнес върхове бе намесена и службата. Изтеклите снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов създадоха нова сюжетна линия за "възможен пробив" в неговата сигурност. В НСО от сряда тече вътрешна проверка, която ще търси дали някой от охраната на Борисов не е снимал или е допуснал някой да го снима, докато "сладко си спинка" (по Борисов). Има голяма угроза службата, която така или иначе е с ронлив имидж, да падне косвена жертва в престрелките между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.

Но това далеч не е нито най-скандалното, нито най-интересното, което през годините ставаше в тази служба.

Има ли пробив?

Историята с китайския дрон, който президентът Румен Радев лично управлявал, за да следи съседа по вила в резиденция "Бояна", е повече от смешна. Нека всеки сам да реши какво да прави с нея – да се смее или да се притеснява. Самият Борисов призна, че снимката, на която спи, е автентична. Останалите нарече "ментета". Сподели, че вече се притеснява за сигурността си. Ще спи дори с пистолет. Трябваше ли обаче да изтече снимка от личното пространство на Борисов, за да изрази, така да се каже - обосновано предположение, че има пробив в службата? 

"Има големи професионалисти в НСО, познавам някои от тях - 10-15 години. Ако някой е с много пари, може да ги пробие. Може да са пробили някой, то е достатъчно само да отвориш вратата и да щракнеш", размишлява той.

Румен Радев обаче защити служителите на НСО. 

"Това са професионалисти с висок морал, готвени са да защитават охраняваните лица, не да ги дискредитират", каза той ден след брифинга на премиера.

И го посъветва "да си направи преценка на кръга на своите познати".

С други думи, изглежда наивно да се смята, че Борисов, който влезе в обществено-политическия живот на страната през своята биография на професионален охранител, би допуснал "пробив". 

"Политически неутралитет"?

НСО винаги е била служба с особен статут. До 2015 г. тя работеше по "правилник" и нямаше дори действащ закон. Винаги е била "специализирана военизирана държавна служба към президента на републиката". Ръководството й се назначава от държавния глава, но винаги след съгласувателна процедура с Министерския съвет. Служители и ръководство все са били разкрачени между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. В сега действащия закон е записано, че основен принцип на службата е "политически неутралитет". Но дали наистина е така?

През годините назад скандалите в службата се развиват отвъд честите катастрофи, в които участват автомобилите на НСО. По времето на ген. Димитър Димитров, назначен от президента Георги Първанов, бившият й вече служител полк. Николай Марков и до днес твърди в интервюта, че знакови престъпници ползват охраната на НСО, а службата събира поверителна информация за охраняваните от нея политици.  

Още в първия кабинет "Борисов" службата претърпя кадрови промени. На ръководен пост в нея бе назначен Тодор Коджейков, който се грижеше за сигурността на Борисов още като главен секретар. Коджейков получи и генералски пагони, а през 2012 г. оглави и самата служба, а ген. Димитър Димитров бе освободен. Година преди това от ГЕРБ вече бяха станали стопани на "Дондуков" 1. И тази кадрова смяна нямаше как да се случи без съгласието на президента Росен Плевнелиев. 

Под управлението на ген. Коджейков НСО претърпя следващ голям срив. През януари 2013 г. Октай Енимехмедов опря газов пистолет в лицето на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в препълнена зала в НДК и пред погледа на охранители на службата. Тогава полк. Георги Райков, който първо бе уволнен дисциплинарно, а след това възстановен отново на работа, разказа, че мерките за сигурност при атентата срещу Доган били занижени. А НСО имала "много добър екипаж и много слаб капитан", визирайки бившият охранител на Борисов – ген. Коджейков. 

И въпреки пропуските на службата тогава, Ахмед Доган не се отказа от услугите й. По примера на своя патрон депутатът от ДПС Делян Пеевски също ползва охрана от НСО. През 2015 г., когато парламентът прие за първи път закона за НСО, не ДПС, а ГЕРБ внесоха специално предложение службата да може да охранява и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подровило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката". Тогава се дадоха и полицейски права на служителите й – да арестуват, да ползват въжета, белезници, електрошокове, димки и химически вещества.

Разкрачена между президент и премиер 

Разломът в НСО се задълбочи още повече с влизането на Румен Радев в президентската институция. През 2018 г. той назначи своя съветник по военната сигурност ген. Данчо Дяков за началник. Той пък пое поста след като прокуратурата започна разследване срещу ген. Ангел Антонов, бивш кадър на МВР. За Антонов се твърди, че бил близък с бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, защото кариерното му израстване започва в годините, в които Цветанов оглавяваше МВР.  

Според публикации в "Труд" от началото на 2018 г., проверката в НСО на прокуратурата била по сигнали срещу ген. Антонов – ловувал в ловното стопанство "Кричим", а излетите били маскирани като командировки. Имало и нарушения в автопарка – роднина на Антонов карал автомобил, предоставен на НСО за тестдрайв. Какъв е резултатът от проверката обаче едва ли ще се разбере.

И началстването на ген. Дяков обаче не продължи дълго. Миналата година той изненадващо освободи поста. Президентът Радев обясни, че е получил "предложение за по-добра работа". А премиерът Борисов не пропусна да коментира: "заради огромните скандали в президентската институция, ген. Дяков е трябвало да бъде изритан". След това се появи публикация в "24 часа", в която се разказва, че началникът на НСО не издържал с двама шефове – президентът и съпругата му.

За да се появи предният вкусен за публиката сюжет, когато преди месец прокуратурата обвини подполковник от НСО в ръководене на организирана престъпна група за мокри поръчки – рекет, убийства, изнудване. И то в момент, когато службата отново се превърна в играчка за законодателни експерименти. 

Клонинг на НСО

В началото на годината от ГЕРБ внесоха законодателни промени, с които не само се ограничават правомощията ѝ, но и предлагат да се създаде неѝн клонинг в МВР. Защо се прави паралелна структура, която ще е под контрола на премиера? ДПС пък внесе други промени в закона за НСО, с които Ахмед Доган и Делян Пеевски ще плащат за държавната си охрана. И ако Румен Радев поне на глас е заявявал, че ако от него зависи Доган и Пеевски не трябва да ползват НСО, то премиерът Борисов, който изглежда също кадрува в службата, не се наема да заеме позиция.   

В сряда премиерът Борисов обвини в опит за преврат едва ли не всички политически играчи на терена – избори имената на партийни лидери, бизнесмени с обвинения. Посочи с пръст и президента. Но удобно пропусна ДПС. И попитан защо, лидерът на ГЕРБ отговори: "ДПС действат отзад, тихо". 

Трябва да сме спокойни, че депутатите на ГЕРБ са готови да бранят и с телата си своя лидер. "Ние сме зад гърба на премиера", звучаха в хор сутрешните изяви на висшия ешалон на управляващата партия. Интриги, интерпретации и инсинуации могат всякакви да се правят. Но големият въпрос е къде е ментето в цялата палитра от снимки и изтекли записи? И ще научи ли някога обществото дали институциите се ползват за политически рекет или чадър над бизнесмени, които си плащат за това. Още по-опасно е, когато "дълбоката държава" започва да изхвърля компромати при разместването на едри политическите и икономически пластове. Много е вероятно някой служител на НСО да го отнесе и да бъде сменен заедно със спалното бельо от премиерската вила. Явно е, че в този сложен сюжет с надигаща се промяна някой снима отзад. Тъжното е, че публиката е подложена на омерзителна и цинична атака, при която с охота поема цинизми и голотии. И заедно с това става все по-невярваща. Едва ли е търсен ефект, но пък е ефективен.