Европарламентът твърдо подкрепя позицията на ЕС в преговорите с Великобритания за бъдещото партньорство.

Това става ясно от резолюция, която евродепутатите приеха днес с огромно мнозинство - 572 гласа „за“, 34 „против“ и 91 „въздържал се“.

Те съжаляват, че четирите кръга преговори не са довели до реален напредък и че различията остават значителни.

Депутатите изтъкват, че цялостното споразумение е в интерес и на двете страни. Въпреки това за ЕС е неприемлив подходът на британската страна за селектиране на определени политики, както и натискът за достъп до единния пазар след Брекзит. Изразява се дълбока загриженост, че правителството в Лондон иска да преговаря само за сфери, които са в интерес на Обединеното кралство.

Резолюцията потвърждава и пълната и категорична подкрепа на ЕП за главния преговарящ Мишел Барние в преговорите му с британската страна въз основа на политическия мандат, който му е поверен от държавите членки.

Евродепутатите отново призовават Великобритания да спазва ангажиментите си съгласно Политическата декларация, подписана от премиера Борис Джонсън и ратифицирана от двете страни.

Задължения при излизането на Лондон от ЕС

Стриктното изпълнение на Протокола за Ирландия и Северна Ирландия , както и добросъвестното и ефективно прилагане на Споразумението за излизане от ЕС, за правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на гражданите на Обединеното кралство в ЕС са условие за осигуряване на доверието, необходимо за сключването на споразумение за бъдещите отношения.

Еднакви условия на конкуренция, рибарство

Парламентът ще одобри бъдещо споразумение за свободна търговия само ако Лондон приеме прилагането на еднакви условия на конкуренция и в областта на защитата на околната среда, трудовите стандарти и държавната помощ, както и при условие че бъде постигнато задоволително споразумение за рибарството.

До момента британското правителство не е участвало в преговори за разпоредбите за гарантиране на еднакви условия на конкуренция.