20:20 ч.: Светът е в нов и опасен етап от пандемията, заяви ръководителят на СЗО

Броят на ежедневните нови заразявания с коронавирус в света достигна ново рекордно ниво, надхвърляйки 150 000, заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус и предупреди, че пандемията се ускорява, предаде ДПА.
Почти половината нови случаи, съобщени на СЗО в сряда, са регистрирани в Северна и Южна Америка. Голям брой е имало също така в Южна Азия и Близкия изток.

"Светът е в нов и опасен етап", каза Тедрос на пресконференция в Женева.

По думите му има повишен риск, защото много хора вече не искат да бъдат затваряни по домовете си, а правителствата силно желаят отново да отворят своите общества и икономики.

"Призоваваме всички страни и всички хора да проявяват извънредна бдителност", заяви той.


14:30 ч.: Рекорден ръст на заразените в Индия

Индия регистрира днес дневен рекорд на случаите на заразяване с коронавирус, предаде Ройтерс.
Заразените с вируса в Индия за едно денонощие са 13 500, става ясно от данни на индийското здравно министерство. Смъртните случаи за денонощието са над триста.

Лекар извършва тест за коронавирус на жена в Ню Делхи. Снимка АП/БТА

Град Ченай в Южна Индия въведе карантина, след като регистрира нови случаи на заразяване. Улиците на града, известен като "индийския Детройт" заради голямата си индустрия за строителство на автомобили, са почти празни днес. Повечето магазини в града са затворени, като за спазването на ограничителните правила следят голям брой полицаи.
В целия щат Тамил Наду, в който се намира Ченай, бе въведена карантина. Щатът е тествал за COVID-19 над 800 хиляди души.
Взимайки предвид гъстотата на индийското население, експерти отдавна изразяват опасения, че една продължаваща дълго време епидемия може да претовари индийската здравна система.
Индийският премиер Нарендра Моди отмени на 8 юни по-голямата част от ограниченията, въведени заради пандемията от коронавируса, които бяха част от почти тримесечна карантина.
Индия е на четвърто място в света по брой на заразяванията с коронавирус след Съединените щати, Бразилия и Русия.


14:00 ч.: Близо 9,6 милиона германци са свалили приложение за следене на COVID-19

Близо 9,6 милиона души в Германия са си свалили германското приложение за проследяване на коронавируса, съобщи днес Институтът за контрол на заболяванията "Роберт Кох", цитиран от ДПА.
Приложението бе направено достъпно по-рано тази седмица на доброволна основа. То има за цел да улесни проследяването на веригите на разпространение на новия коронавирус на фона на облекчаването на ограничителните мерки в Германия.
Досега приложението е свалено от близо 11,5 процента от населението на Германия, близо 83 млн. души. Някои критици обаче твърдят, че приложението ще бъде ефективно само ако бъде свалено от мнозинството германци.
Страни като Китай и Южна Корея вече разработиха и пуснаха приложения за проследяване на коронавирус по-рано тази година. Европейски страни като Франция и Норвегия последваха примера им през юни, отбелязва ДПА.


13:15 ч.: Трети пореден ден заразените в Русия са под 8000

Руският оперативен щаб за борба с коронавируса съобщи за регистрирани 7972 новозаразени през последното денонощие, с което общият им брой в страната достигна 569 063 от началото на кризата.

Мъж с маска се вози на тротинетка покрай московски булевард. Снимка АП/БТА

Трети ден поред броят на новозаразените е под 8000. Увеличението за деня е 1,4 процента, което говори за затихване на епидемията, отбелязва ТАСС.
Починалите се увеличиха със 181, или общо 7841 досега. Според данните на щаба това представлява 1,81 процента от всички инфектирани в Русия.
Коефициентът за разпространение на коронавируса в Русия в петък остава 0,92, или практически без промяна за денонощието. В столицата Москва, която бе най-голямото огнище на епидемията, той спадна до 0,77, което е минимално равнище за седмицата, показват данните на щаба.
До момента в Русия са направени общо над 16,3 млн. теста за COVID-19, съобщи днес пресслужбата на Роспотребнадзор, цитирана от ТАСС. Този брой включва и хора, пристигнали от страни с високо разпространение на заразата.
В момента под медицинско наблюдение заради подозрение за коронавирусна инфекция или под карантина се намират над 310 000 души в страната.


12:30 ч.: 118 заразени с коронавирус Чехия за денонощие

Чехия регистрира днес най-големия ръст на нови случаи на коронавируса от два месеца, като дневното увеличение надхвърли 100 души за трети път от средата на април, предаде Ройтерс.

Книжарница в Прага. Снимка АП/БТА

Броят на новите случаи на заразени бе 118 вчера, съобщи здравното министерство, което е най-голямото нарастване от 21 април. От май Чехия облекчава ограниченията, свързани с възпиране на разпространението на новия коронавирус.
Страната отчита към тази сутрин общо 10 283 случая на коронавирус, от които почти три четвърти са оздравели. Броят на починалите от заразата е 334, което е доста малко в сравнение със западните й съседи.
С намаляването на случаите правителството започна да се фокусира върху локални мерки вместо върху общонационални ограничения за възпиране на разпространението на коронавируса.
Според здравните служители в страната има две огнища на заразата - в Прага и в източния миньорски район Карвина.


12:00 ч.: Нови 25 болни от коронавирус в Пекин

Китай съобщи днес за 25 нови болни от COVID-19 в Пекин, който почти се бе завърнал към нормалния живот, но след откриване на ново вирусно огнище в града бяха затворени ред столични квартали и започна масово тестване на населението, предаде Франс прес.

Засилени противоепидемични мерки в новото огнище на коронавируса в Пекин. Снимка Синхуа/БТА

Китайският епидемиолог Чжан Юн заяви, че според първоначалните данни от изследванията новият вирусен щам идва от Европа, но е по-стар от разпространения днес в европейските страни.
Той изреди няколко хипотези: вирусът може да е дошъл от Европа със замразени храни или отдавна да се е намирал на градския пазар, където е бил открит през миналата седмица.
Възможно е този щам да е пропътувал от първоначалното огнище на пандемията в китайския град Ухан до Европа и пак да се е върнал на китайска земя, предположи Бен Коулинг, преподавател в Училището за обществено здравеопазване към Хонконгския университет.
По официални данни заради новото вирусно огнище в Пекин има днес 183 болни от COVID-19. Според здравното министерство в Китай се наброяват към днешна дата общо 293 случая - най-високото равнище от началото на май до сега.
Китай публикува данни за генома на коронавируса, причинил най-новото огнище на зараза в Пекин, съобщи по-рано днес на сайта си националният Център по микробиология. Според държавната агенция Пекин нюз Център за контрол и превенция на заболяванията е предал данни за вируса на Световната здравна организация.


10:47 ч.: Сингапур отмени повечето карантинни мерки

Сингапурските власти отмениха днес повечето карантинни мерки, въведени заради пандемията от коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Мерлионът в Сингапур. Снимка АП/БТА

Сингапурците вече могат да се хранят в ресторанти, да посещават фитнес зали и да се събират на групи, не по-големи от петима души.
Сингапур е една от държавите в Азия, които регистрираха най-голям брой случаи на заразяване с коронавируса - 41 473. Правителството заяви, че случите на заразяване намаляват и че няма нови огнища на епидемията.
Моловете, фитнес залите, масажните салони, парковете и други обществени места възобновиха днес работата си при спазването на строги правила за социална дистанция и опазване на общественото здраве. Възобновени бяха и учебните занимания с изключение на тези по пеене. Продължават да действат някои забрани във връзка със спортовете, при които спортуващите имат контакт помежду си, и груповите религиозни церемонии.
Киносалоните, караоке баровете и баровете все още са затворени. Действаща е и забраната за големи събития като търговски изложения и концерти.


6:04 ч.: Китай публикува данни за генома на коронавируса, причинил най-новото огнище на зараза в Пекин 

Китай публикува данни за генома на коронавируса, причинил най-новото огнище на зараза от COVID-19 в столицата Пекин, се съобщава днес на сайта на националния Център по микробиология, предаде Ройтерс.

Работници дезинфекцират фоайето на централната жп гара в Пекин.


Държавната агенция Пекин нюз съобщи, че китайският Център за контрол и превенция на болестите е предал данни за вируса на Световната здравна организация.

Анализът на генома на образци от коронавируса, открит на столичния пазар за продажба на храни на едро "Синфади", е показал, че той е по-стар от понастоящем разпространените в Европа щамове, заяви китайският епидемолог Лю Цзюн, предаде ТАСС.

Той обясни, че най-напред се прави секвениране на генома на вируса, а след това се използват биоинформационни аналитични методи. Вземат се два различни вируса и се сравнява у кой има повече мутации. Обикновено този, у който мутациите са повече, е по-нов. А този, у който са по-малко, е по-ранен, първичен вирус.

Епидемологът каза, че вирусът в Пекин е внесен от Европа, но е по-стар от щамовете, циркулиращи в европейските държави.

За последното денонощие китайските медици са установили 32 случая на зараза с коронавирус, а починали няма. Четирима души са изписани от болница, предаде ТАСС.

Внесените от чужбина случаи на зараза в Китай достигнаха 1 864. От тях 1773 души са се възстановили и са изписани, а 91 още се лекуват в болница.

Нито един внесен случай не е завършил със смърт.

Общият брой на заразените е 83 325, а починалите са 4634. Излекувани са 78 398.

От намиращите се в болница 293 пациенти 13 са в тежко състояние.

От началото на април китайските власти водят отделна статистика за безсимптомни пациенти. За последното денонощие са регистрирани петима души, дали положителни проби на теста, но без проява на симптоми. Всичките са т.нар. местни случаи. Под медицинско наблюдение са 110 такива пациенти.


4:25 ч.: Пускането на мобилното приложение за коронавирус във Великобритания се отлага до зимата 

Британският премиер Борис Джонсън (вляво) и френският президент Еманюел Макрон се срещнаха вчера в Лондон и показаха новата дипломатическа "хореография" с физическо дистанциране. 

Британските власти, които обявиха по-рано пускането в края на май на специално приложение за мобилни телефони за коронавируса, сега отлагат старта му до зимата заради технически пропуски. Това съобщи в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на изявление на заместник-министъра на здравеопазването Джеймс Бетел, цитиран от ТАСС.

"Стремим се да го постигнем до зимата", заяви заместник-министърът пред комисията за наука и технологии на Камарата на общините на британския парламент и добави: "Понастоящем това не е приоритет за нас."

По думите на Бетел опитът от изпробването на това нововъведение на остров Уайт в пролива Ламанш, където приложението работи в пилотен режим от средата на май, свидетелства, че местните жители предпочитат да взаимодействат с хора, а "не с технологии". Има опасност от доминиране на технологията, когато се налага основно да се разчита на есемеси и електронна поща, и това понякога отблъсква и дразни хората", които получават тревожни новини в резултат на доста рядкото общуване в мрежата, добави Бетел.

Редица потребители по-рано критикуваха този аспект на работа на приложението, тъй като предизвикващият, по думите им, "тревога сигнал не е съпроводен с разяснения по отношение на това какво трябва и какво не трябва да се прави в дадения случай".


2:23 ч.: СЗО: За последните 24 часа заразените с коронавирус по света са се увеличили със 181 000

Броят на потвърдените от Световната здравна организация случаи на зараза с новия коронавирус за последното денонощие се е увеличил със 181 000 и е надхвърлил 8,24 милиона души, а броят на починалите е нараснал с 5000 и вече е над 445 хиляди, показват последните данни на СЗО, предаде ТАСС.

По последна информация в света са регистрирани общо 8 242 999 заразени и 445 535 починали.

Хиляди свещи са запалени на стълбите пред Капитолия в Харисбърг, Пенсилвания, в памет на възрастните хора, починали от COVID-19 в домовете за грижи.

Регионът на Северна и Южна Америка е на първо място по брой на заразените - 4 015 386. Само за 24 часа те са се увеличили със 115 527. Починалите са 208 991.

В Европа има 2 471 792 заразени и 190 304 починали. За денонощие заразените са се увеличили с 19 328.

На трето място е Източносредиземноморският регион. Там броят на заразените достигна 837 497, а смъртните случаи са 18 575.

Най-много заразени има в САЩ - 2 126 027 души. Следват Бразилия - 923 189, Русия - 561 091, Индия - 366 946, Великобритания - 299 255, Испания - 244 683, Италия - 237 828, Перу - 237 156, Чили - 220 628, и Иран - 195 051.


1:15 ч: Тръмп заяви, че Китай може съзнателно да е пуснал коронавируса, за да дестабилизира световната икономика 

Американският президент Доналд Тръмп вчера подхвърли в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", че Китай може съзнателно да е разпространил новия коронавирус, за да дестабилизира световната икономика.

"Има вероятност да е било нарочно", каза Тръмп, като посочи също, че това не се основава на разузнавателна информация и има по-голяма вероятност световното разпространение да е било случайно. "Но човек никога не знае."

Напрежението между САЩ и Китай расте отчасти заради коронавируса, като през последните месеци Тръмп на няколко пъти заяви, че Китай не е прозрачен относно първоначалното разпространение на болестта.

Членове на американската администрация казваха, че според тях новият вирус е дошъл от китайска лаборатория.

Отношенията се влошиха и в търговията заради китайския технологичен гигант "Хуавей", заради Хонконг и Южнокитайско море.

Тръмп вчера поднови заплахата си да скъса всички връзки с Китай ден след като американският търговски представител Робърт Лайтхайзър каза пред американския Конгрес, че не смята отделянето на китайската от американската икономика за осъществима възможност, предаде Ройтерс.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.