Разпространението на новия коронавирус нанесе сериозни щети на световната икономика, но е възможно в процеса на възстановяване в нея да се случат положителни промени, каза вчера управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на видеоконференция, организирана от сп. "Тайм".

[[nid:99107]]

Говорейки за икономическите щети от разпространението на коронавируса по света, Георгиева отбеляза: "Това наистина е небивала криза." Тя подчерта, че 170 държави ще приключат 2020 г. в условия, в които икономиката им ще се е свила в сравнение с началото на годината.

Заедно с това Георгиева констатира, че "кризата предоставя уникална възможност".

За възстановяване на икономиката ще трябва активно да предприемем мерки за данъчно-бюджетно стимулиране. Имаме възможност да направим така, че след това светът да стане по-екологично чист.

Георгиева изтъкна, че за целта трябва да се инвестира в тези сфери, които гарантират икономически ръст "при ниско равнище на въглеродни емисии".
Освен това, каза Георгиева, възстановяването на икономиката може да се осъществи така, че да подпомогне изкореняването на "бедността и неравенството".

"Можем да направим така, че това да се превърне в страхотно възстановяване."

Тя отбеляза, че при прилагане на мерки за стимулиране на икономиките трябва да се отделя внимание на малките и средните предприятия и да се предотвратява банкрутът им.

Директорката на МВФ изтъкна още, че "дигиталната индустрия определено е спечелила" в условията на пандемия.

Във връзка с това трябва да се разгледа възможността за промяна на структурата на данъчното облагане на компаниите, които работят в тази сфера, предаде БТА.