Eдинадесетата официална церемония за връчване на наградите за изкуство на фондация „Стоян Камбарев“ ще се състои на 1 юли в JOY Station. Това съобщиха от фондацията.

Независимо от тежките последствия заради извънредното положение Деси Тенекеджиева и бордът на фондацията решиха да не отлагат повече провеждането на церемонията и да посрещнат лятото с един истински празник. Въпреки огромния интерес и големия капацитет на залата провеждането на събитието ще бъде съобразено с всички здравни препоръки и на него ще могат да присъстват само 250 отбрани гости.

Водещ на церемонията отново ще бъде един от най-верните приятели и част от семейството на фондация „Стоян Камбарев“ журналистът Ники Кънчев.

С таланта и харизмата си сцената ще завладее любимата на всички Мария Илиева, която сърдечно подкрепя мисията на фондацията, а през миналата година по време на церемонията предостави парична награда за реализация на видеоклип на един от музикалните таланти – перкусионистката Сара Чакърова.

След уникалния му проект с домашни концерти по време на карантината и роялните му следобеди в Националната галерия/Двореца многоликият артист с международно признание Иво Димчев ще провокира публиката на наградите, изпълнявайки нестандартната си авторската музика, в която се срещат арт и поп.

От години фондация „Стоян Камбарев“ отваря вратите си за най-талантливите млади български звезди. Тази година на сцената ще изгрее нашият представител на Евровизия 2020 и 2021 – впечатляващата Виктория. Само малшанс, свързан с отлагането на песенния конкурс, попречи на нейния проект Tears Getting Sober да сътвори истинска сензация и да донесе историческа победа за България.

Място на сцената на наградите ще намери и рокът в лицето на най-атрактивния финалист от „Гласът на България 2020" – Пламен Бонев.  След дълги години концертна дейност в Лондон и Лос Анджелис и финал в „Гласът на Финландия“ рокаджията се завърна в България, за да зарадва многобройните си нови фенове с авторската си музика.   

На официалната церемония традиционно ще присъства голяма част от културния, бизнес и политически елит на България, защото за 11 години връчването на наградите на фондация „Стоян Камбарев“ се превърна в едно от най-елитните и емоционални културни събития у нас, в което се преплитат киното, музиката и визуалното изкуство, като остава за дълго в съзнанието на всички присъстващи.

Наградата за полет в изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-чакания и престижен приз за млади творци у нас.

Кой ще спечели голямата награда и паричната премия в размер на 3000 лв. определя жури, в което влизат членовете на фондация „Стоян Камбарев” начело с председателя на УС Деси Тенекеджиева и почетния председател президентът Петър Стоянов (1997-2002).

Номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев 2020" са актрисата Мартина Апостолова, съвременният танцьор и пърформър Васил Дипчиков, визуалният артист и художник Мария Налбантова, 17-годишният виолончелист Сион Найман и влогърът и кинорежисьор Крис Захариев.

За втора поредна година предстои връчването на НАГРАДА ЗА КИНО 355, с която фондацията предизвиква всички млади кинорежисьори. Професионално международно жури избра 3-мата финалисти, които трябва да заснемат и монтират 5-минутен игрален филм само за 5 дни. Това са Петер Чивийски, Ваня Бойчева и Евгения Танева.  Филмите им ще се излъчат премиерно по време на Церемонията, a носителят на НАГРАДА ЗА КИНО 355 ще бъде избран интерактивно от публиката, на живо, по време на Галата и ще получи статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондацията и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio.

Не само победителите ще имат стимул за висок полет в изкуството. Най-важното е, че всички номинирани получават много награди, както и сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни свои проекти.

Вижте повече за финалистите на НАГРАДА ЗА КИНО 355 

Събитието се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на културата и е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2020 г. Продуцент е NOVA film – компанията на Деси Тенекеджиева.

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” и Награда за кино 355 се провежда благодарение на официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и РИСК ИНЖЕНЕРИНГ и с подкрепата на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, Технополис, MERCI,  IDEA comm, НДФ “13 века България”, Prime Development, RED Devil, Винарска изба Катaржина Естейт, Перно Рикар България, счетоводна къща РАН-Р, SSG,  Cinelibri, VIP Security, ядки Rois и вода Балдаран. Дизайнер е София Борисова, а комуникационен партньор - New Events Vision.