Дайте ми един шурикен с кръв (островърха метална звезда, използвана от японските нинджи), два отрязани пръста и една коса на смъртта. Репликата е на клиентка в магазин за карнавални стоки край столичната опера. Дамата си пробива път сред дълга опашка от още доста хора, които вече са изгълтали почти целия въздух в магазина. А още е 11 часа сутринта. Но днес е Хелоуин.

Ако някой ви разправя, че този празник не е български, а представлява някаква вносна холивудска измишльотина, просто не му вярвайте. И малки и пораснали деца се радват на този празник така, както може би единствено на Коледа.

В магазина за карнавални продукти въпреки тъпканицата е весело. Децата получават бонбонки и бели балони с черни прилепи.

Вчера и днес се купуват всевъзможни неща. За нас вчера и днес са дните, в които правим най-голям оборот. Затрупани сме с работа, но е много приятно, обяснява една от продавачките, докато подава вампирски зъби на едно хлапе. Струват 5 лева.

Доста повече трябва да извадите, ако искате да се сдобиете с костюм на граф Дракула или окървавена сватбена рокля, от която се подава нож. Но въпреки че цените са 40, 50 и повече лева и те се купуват много добре.

Хелоуинското настроение е завладяло цяла София. По улиците могат да се видят страшно много хора в маскарадни дрехи, островърхи шапки, а също и с тежък черен грим, който не е следствие от среднощно пиянство.

А тиквите?

Не, няма да пишем за нищо свързано с политиката, но на този празник тиквеният фенер е задължителен.

Всичко, което ставаше за дълбаене вече го купиха. Надявам се до няколко часа да ми докарат още, че е лудница, обяснява уличен търговец на сладкия плод в столичния квартал "Младост". Цената им е 60 ст./кг.

На две пресечки от него друг продавач се ядосва на лошата си преценка:

Издъних се страшно. Преди 5 дни тука мина един с бял бус и купи всички дребни и пъпчиви тикви на половин цена. Изобщо не зацепих за какво му са и даже си мислех, че правя добра сделка, но тази година  за първи път продавам в София. В Търговище няма такова нещо, но за догодина ще знам, обяснява пишман търговецът.

Така че Хелоуин вече е български празник. Съвсем отделен въпрос е, че утре е Денят на народните будители, за който едва ли много деца  знаят каквото и да било. Този ден не може да бъде облечен в карнавален косюм и оплискан с изкуствена кръв. И тук е истинското предизвикателство и за родителите, и за учителите. Обясненията са трудни, но не и невъзможни. Иначе този ден ще остане просто като деня след Хелоуин.

Много българи се очаква да пристигнат за днешния Хелоуин в замъка на жестокия граф Дракула в румънското градче Бран.
Родословното дърво и историческия образ на страшния владетел, който е бил страшилище за османските нашественици.