ЕС и неговите страни членки да заведат дело срещу Китай пред Международния съд, ако бъде приложен новият закон за националната сигурност за Хонконг.

Това препоръчват евродепутатите в резолюция, приета с 565 гласа „за“, 34 „против“ и 62-ма въздържали се.

Става дума за Международния съд на ООН с централа в Хага.

И петимата български евродепутати от БСП и групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) са се въздържали, показа проверка на резултатите от поименното гласуване. 11 от 12-те останали наши представители са подкрепили резолюцията. Единствено Александър Йорданов от СДС и Европейската народна партия (ЕНП) не е участвал във вота.

Само още трима евросоциалисти са се въздържали. Нито един не е бил "против". Интересното е, че против резолюцията са гласували двама евродепутати от ЕНП.

Решението на Китай да наложи на Хонконг национално законодателство в областта на сигурността е в нарушение на Китайско-британската съвместна декларация и на Международния пакт за граждански и политически права (МПГПП), заявяват евродепутатите.

Те осъждат новия закон като атака срещу автономията на града, както и постоянната и засилваща се намеса на Пекин във вътрешните работи на специалния административен район. Резолюцията призовава да бъдат освободени от затвора продемократичните активисти и мирните демонстранти и обвиненията срещу тях да бъдат отменени. ООН трябва да назначи специален пратеник в Хонконг, който да се занимава конкретно със ситуацията там.

ЕП призовава за независимо и безпристрастно разследване на използването на сила от страна на полицията срещу протестите в подкрепа на демокрацията.

Депутатите искат страните членки в рамките на Съвета на ЕС и върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел да разгледат спорния закон като основен приоритет на утрешната видеоконференция на върха между Съюза и Китай. Тогава трябва да бъдат засегнати и други въпроси като например положението на уйгурите.