Зрелище, шест гола и поредно равенство между ЦСКА-София и "Левски" - 3:3, пред около 15 хиляди зрители на националния стадион "Васил Левски". За трети път този сезон дербито в efbet Лига приключи наравно. Това бе най-качественият мач между двата съперника в последните години.

В първия кръг от втората фаза "червените" поведоха, "сините" стигнаха до пълен обрат, а ЦСКА-София на два пъти догонваше в резултата, но стигна до хикса. Удари и две греди.

След очаквано предпазливите начални минути, противниците си размениха първото полувреме, но след края му водеше този, който удари втори - "Левски".

В 14-ата минута Енрике Рафаел една не откри резултата след гаф в защитата на "сините". Две минтути по-късно - след съдийска топка, Греъм Кери реагира моментално и центрира, а Али Соу отбеляза за първи път тази година - 1:0.

Левскарите спориха с Георги Кабаков, но без основание - кълбото беше тупнало, преди Кери да отиграе.

Последваха минути, в които символичните домакини пропуснаха да решат може би всичко. Британецът удари греда след рикошет в гърба на Янис Каргас. Малко след това и Пламен Гълъбов уцели напречния стълб след разбъркване. "Левски" имаше проблеми със статичните положения, но ЦСКА-София не се възползва докрай.

Постепенно тимът на Героги Тодоров започна повече да играе с топката. В 33-тата минута вратарят Густаво Бусато и стоящият пред него Петър Занев отново не се разбраха, подобно на предишния мач с "Локомотив" (Пловдив), а Станислав Иванов заработи дузпа след съприкоснование със стража.

От 11-те метра Иван Горанов изравни. А "Левски" придоби самочувствие. Соу добре се пребори да топката и отляво в наказателното поле шутира по диагонал, но в аут, а на далечната греда чакаше Евандро.

В добавеното време дойде ред и на "Левски" да застраши опонента си от свободен удар. Дени Алар центрира отлично, Холмар Ейолфсон стреля с глава, изпреварвайки Бусато, и пред голлинията Хали Тиам направи обрата пълен - 2:1.

И двата гола на "Левски" тежат на съвестта на бразилския вратар. Тимът от "Герена" демонстрира убийствена ефективност.

Веднага след почивката ЦСКА-София можеше да изравни след хубава бърза акция. Влезлият като смяна Тиаго Родригес подаде на Кристиян Малинов, но той не уцели рамката от много близко разстояние.

В 57-ата минута Кабаков отсъди дузпа пак пред същата врата, само че за ЦСКА-София. След прекрасен пас от дълбочина Малинов прокара топката между краката на Ейолфсон и го принуди да го фаулира пред стража Георги Георгиев.

Наказателният удар беше реализиран и с доза спортно щастие от Кери - вратарят закачи топката, тя се отби в гредата и влетя в мрежата.

Шоуто продължи. В 62-ата "Левски" отне топката в средата на терена, Станислав Иванов проби отдясно и центрира отлично на далечната греда, където Симеон Славчев засече топката в мрежата, вкарвайки първия си гол със синия екип - 3:2. И пореден гаф в "червената" отбрана, която минава за най-добрата в Първа лига.

В следващите минути "сините" имаха контрол, заиграха още по-спокойно и уверено, докато голът на Славчев доста разстрои действията на "червените". Те опитваха, но без особен успех - нямаше острота в играта им, а Мартин Райнов бе близо до това да осигури победата на "Левски".

ЦСКА-София обаче не се отказа. В 87-ата минута влезлият като смяна Рубен Пинто проби отдясно и сложи топката на главата на Соу - 3:3. На свой ред "червените" получиха вдъхновение. Стигна се до размяна на вихрени атаки. В добавеното време Ахмед Ахмедов пропусна да стане герой за сектор Г - на метри от голлинията той не успя да засече топката в мрежата.

В крайна сметка - зрелищно 3:3. Така ЦСКА-София остава втори, а "Левски" четвърти - на точка един от друг. А битката за 2-3 място стана още по-оспорвана, след като по-късно "Локомотив" (Пловдив) загуби от "Славия" с 0:1 като домакин (гол на Радослав Кирилов в 77-ата). 

Така в надпреварата за местата в Лига Европа са намесени четири отбора, делят ги само три точки: ЦСКА-София има 51, Локо и "Левски" са с по 50, а "Славия" има 48. Единствено "Берое", който гостува на "Лудогорец" в неделя от 16:30 часа е по-далеч с 43.

При победа над старозагорци, "орлите" ще станат шампиони за девети пореден път.