Британската полиция обяви днес, че нападението н нож в южния английски град Рединг вече е квалифицирано като терористичен акт, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Разследването се поема от националното контратерористичното звено на полицията.

Трима души бяха убити и трима бяха тежко ранени в парка Форбъри гардънс в Рединг снощи при нападение с нож. Полицията е задържала на местопрестъплението 25-годишен местен жител от либийски произход и заяви, че не издирва други заподозрени за нападението.

Няколко часа преди атаката в града е имало протестно шествие под надслов "Животът на чернокожите е от значение", но според полицията двете събития не са свързани. Основна причина за това заключение е, че нападението идва цели 3 часа след протеста и то в момент, в който няма нито един от организаторите.

Припомняме, че малко по-рано днес поредна атака беше извършена и в американския град Минеаполис. Там неизвестен все още човек е прострелял 11 души, отнел е живота на един. Все още не са ясни мотивите. Фактите сочат, че стрелбата идва след няколкоседмични бунтове в града заради убитият чернокож Джордж Флойд. 

Българското министерство на външните работи заяви, че няма пострадали българи.