Президентът се охранява с една минимална бройка от хора, за която е преценено, че е реално една добра охрана, а премиерът Бойко Борисов, депутатът Делян Пеевски и почетният лидер на ДПС Ахмед Доган с по 7-8 човека на смяна. 

Това заяви днес пред бТВ бившият дългогодишен шеф на Националната служба за охрана ген. Димитър Владимиров. Той беше поканен да коментира актуалните проблеми на службата, въпросът дали тя има вина за изтеклите снимки от спалнята на премиера Борисов и може ли новосъздаващото се, но покриващо функциите на НСО, звено да помогне. 

Според Владимиров Пеевски и Доган нямат право на тази охрана. Имат право да си наемат частна охрана, обясни той. Не би трябвало и да се охраняват например бившите председатели на народното събрание, каквато възможност беше дадена в новите текстове към закона. Те предвиждат бившите председатели да могат да ползват транспортните услуги на НСО поне още 4 години след изтичането на мандата им. "Такова нещо няма никъде в света", обясни експертът.

По най-актуалната тема за снимките, ген. Владимиров беше категоричен, че няма как човек от НСО да е направил снимките. 

"Има обектова охрана - те са отвън. Вътре е личната охрана, но те стоят в близост до входа и не се движат в личното пространство на премиера. Ако някой от тях се движи вътре - няма как да не бъде забелязан от колегите си", убеден е генералът.

По думите му, не бива да се спекулира и с конфликта между премиер и президент. Той лично не вярва някой от гардовете да събира информация от единия и да я предава на другия. Особено пък в случая с Борисов, защото той е съпровождан от охраната си от 10 години, тоест охранителите са по един или друг начин близки с него. 

За сметка на това обаче - стана ясно, че в къщата може да е бил допуснат външен човек, който е близък до премиера и по негово собствено разпореждане да не е бил записан като посетител на входа. 

"В домовете няма рентгени, няма рамки. Там се канят най-близките, приятели...и жени, да. Всичко зависи от това дали се записват тези хора или влизат инкогнито. Охраняемото лице има право да каже да не се запише някой от гостите"

Генералът коментира и един скандал от по-рано през годината - обвиненият в участие в престъпна група за организиране на убийства служител на НСО. Според Димитров "във всяко стадо има мърша", но прокуратурата трябва да докаже обвинението си. Сподели, че доколкото е запознат лицето е специалист по-скоро по техническите детайли и може да помога в организацията на подсушване и проследяване, а няма експертиза като хората на терен. 

"Но вижте откъде е дошъл този човек? От МВР - криминална полиция. Кандидатствал е, покрил е нормативи, бил е обектова охрана и после е преминал към техническото отделение.."

Що се отнася до т.нар. "ново НСО", която се подготвя, ген. Владимиров е по-скоро скептичен и смята, че така само ще се увеличат разходите. Всички звена, които биха се обединили - като жандармерия и специализираните звена, са твърде специфични, посочи той. Ако все пак е нужно да се охранява контингент, нетипичен за НСО - можело да се направи някаква по-малка агенция. 

Що се отнася до специалното звено, което работи за прокуратурата и което вече охранява Иван Гешев, който се отказа от услугите на НСО, Владимиров смята, че такова нещо е било нужно, заради спецификата на работата на прокурорите.

Той обаче разкри и една подробност - това звено е "отмъкнало" 34 човека от НСО, които са напуснали, защото са недоволни от сегашното управение на службата и от реформите, които се опитвал сегашният началник да прокара.