13:30 ч.: Еврокомисар: Европейците не искат да затварят цели страни в случай на нова вълна от COVID-19

Европейските държави са натрупали достатъчен опит в борбата с коронавируса, затова действията срещу евентуалната му втора вълна ще се водят в по-голяма степен на локално равнище. Това мнение сподели пред телевизия Ел Се И европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон, предаде ТАСС.

С натрупания опит, вместо да се затварят цели държави, "ще можем да обезопасяваме регионите един по един, всички зони - една по една. Така ударът по икономиката ще е значително по-слаб", обясни еврокомисарят.

Бретон приветства възобновяването на масовите прояви като Празника на музиката предния ден във Франция, доколкото в бита на хората се връща и културният живот. Той обаче предупреди, че всички трябва да бъдат бдителни и припомни, че Европа все още не е излязла напълно от изолацията и борбата с епидемията продължава.


12:30 ч.: Кметът на Сеул се опасява, че Южна Корея губи борбата с коронавируса

Кметът на Сеул изрази днес опасения, че властите в Южна Корея губят контрол върху завръщането на коронавируса и каза, че в южнокорейската столица ще бъдат възстановени строгите марки за социално дистанциране, ако дневният прираст на заразените не спадне под 30 през през следващите три дни, предаде АП.

"Ако (вирусът) се разпространи в Сеул, ще се разпространи из цялата Република Корея", каза днес кметът Парк Уон Сун в обръщение по телевизията. Той се оплака от безгрижието на гражданите, които не спазват социалното дистанциране на фона на нарасналото използване на обществения транспорт.

Парк се позова на предвиждания на експерти, според които, ако не бъде ограничено разпространението на вируса, след месец денонощният ръст на новозаразените ще достигне 800. По думите му базовото репродуктивно число на вируса (тоест колко лица заразява един носител на вируса) е достигнало 1,8 в периода 30 април -11 юни.

В отделно изказване Джон Ън Кюон, директор на националните центрове за контрол и превенция на заболяванията, призна, че понастоящем през страната преминава втора вълна от вируса след първата от края на февруари и март, засегнала предимно югоизточния град Дегу. От последните дни на май до сега в Южна Корея се регистрират около 40-50 нови случая дневно, повечето от които в метрополията Сеул, където живее почти половината от 51-милионното население на страната.


11:13 ч.: Русия съобщи за 7600 случая на заразяване с коронавируса за денонощие

Русия регистрира през последното денонощие 7600 случая на заразяване с коронавируса, с което общият брой на заразените в страната достига 592 280. Това съобщи днес националният щаб за борба с инфекцията, предаде ТАСС.

Починалите от COVID-19 през изминалите 24 часа в страната са 95 - за пръв път от 25 май жертвите за денонощие са под 100. С това общият брой на смъртните случаи в Русия поради причиняваното от новия коронавирус заболяване достига 8206 - 1,39 процента от всички регистрирани заразени.

Оздравелите от вчера насам пациенти с коронавируса в цяла Русия са 4705, а общият им брой в страната от началото на пандемията - 344 416, или 58,15 процента от всички заразени.


9:00 ч.: Дубай се отваря за туристи на 7 юли

Туристите ще могат да посещават Дубай от 7 юли, съобщи вчера медийният център на държавата след три месеца на изолация за предотвратяване на разпространяването на епидемията от COVID-19, предаде Франс прес.

Съобщението, което се позовава на Висшия съвет за управление на кризи и бедствия, съдържа списък на протоколите, на които трябва да се подчинят пристигащите, за да влязат в емирството.

Туристите трябва да представят отрицателен тест за новия коронавирус отпреди най-малко 96 часа и да се подложат на тест на летището на Дубай, като лицата, показали положителен тест, ще трябва да спазват 14-дневна карантина.

Посетителите също така трябва да имат международна медицинска застраховка, да качат на телефона си мобилно приложение, с което да комуникират информация, отнасяща се до тях, и да попълнят декларация за здравословно състояние.

На гражданите на Дубай и постоянно пребиваващите в емирството ще бъде разрешено да пътуват от утре.

6:00 ч.: Китай съобщи за 18 нови случая на коронавирус, 9 в Пекин

Китай съобщи за 18 нови случая на коронавирус за 21 юни, 9 от тях в Пекин, спрямо 26 потвърдени случая предишния ден, 22 от които в столицата. Други седем заразени са без симптоми спрямо шестима предишния ден. Китайските власти не броят тези пациенти като потвърдени случаи на COVID-19, предаде Ройтерс.

5:00 ч.: В Гьотинген и Северен Рейн-Вестфалия разчитат на полицията, за да наложат карантинните мерки

Властите в германския град Гьотинген и провинция Северен Рейн-Вестфалия трябваше да повикат на помощ полицията, за да наложат карантинните мерки след нарастването на локалните инфекции и затрудненията да накарат хората да спазват правилата за изолация, предаде Ройтерс.

Здравните власти се нуждаеха от полицейска подкрепа, за да въведат ред, след като в събота избухна бунт в многоетажен жилищен блок в Гьотинген, където около 700 души бяха поставени под карантина, понеже при около 120 от тях беше установен коронавирус. Тъй като им бе забранено да напускат домовете си, властите организираха доставката на продукти, медикаменти и други вещи от първа необходимост. В събота около 80-100 от обитателите на комплекса се струпаха зад огражденията, за да протестират, и някои започнаха да хвърлят по полицаите камъни, бутилки, бомбички и други предмети. Полицаите използваха сълзотворен газ, за да предотвратят пробива на блокадата.

"Около 200 души се опитаха да излязат, но 500 души спазваха правилата", заяви шефът на местната полиция Уве Люриг на пресконференция вчера.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.