Партньор в преговорите, икономически конкурент и системен съперник. Всичко това е, което Китай представлява за ЕС.

Така характеризира отношенията между двете страни председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Такава е формулировката на Брюксел.

Фон дер Лайен говори след днешната видеоконференция на върха ЕС-Китай. В нея участваха също председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, китайският президент Си Цзинпин и премиерът Ли Къцян.

Тези три характеристики трябва да бъдат разглеждани заедно, изтъкна тя.

1. Партньор в преговорите. ЕС очаква до седмици да подпише с Китай споразумение за географските означения, което да влезе в сила в близко бъдеще. Това е успех в преговорите;

2. Икономически конкурент. Достатъчен е фактът, че сред главните теми на срещата бяха свободният достъп на пазара и равните и справедливи условия. За ЕС не  е важно достъпът до пазара да има същия резултат като този на Китай. Брюксел иска единствено равни и честни възможности.

По същата причина за ЕС е важен въпросът за държавните субсидии и затова с Китай е воден разговор за техните правила. Европа иска съвременни правила в рамките на Световната търговска организация (СТО), с които всички да бъдат съгласни;

3. Системен съперник. Това означава, че ЕС и Китай имат две много различни системи, възгледи върху ценностите, които ги засягат. И тук една от важните теми е киберсигурността. ЕС преживя кибератаки срещу компютърни системи и болници и знае техния произход. Същото се отнася до дезинформацията – ЕС е много активен в нейното демонтиране и по този начин стига до нейния източник. И пред китайската страна са изложени фактите, свързани с тези въпроси.

„От тези три описания се вижда, че нашите отношения не са лесни, но са нещо, върху което работим“, обобщи Фон дер Лайен.

Очаквано ЕС бе твърд в своята позиция за случващото се в Хонконг, където Китай налага своя закон за националната сигурност.

„Бяхме много ясни, че налагането на закона в не е в съответствие нито с основния закон на Хонконг, нито с международните ангажименти на Китай. Той подкопава принципа „една страна, две системи“. Ние искаме да бъде запазена високата степен на автономия на Хонконг, която помогна за неговия разцвет“, каза Урсула фон дер Лайен.

Тя бе категорична, че за ЕС основните права и свободи не подлежат на никакво договаряне.

Китай рискува сериозни последици, предупреди председателката на ЕК. Брюксел призова Пекин де преразгледа решението си за Хонконг.

ЕС постави и въпроса за човешките права в Китай. Обърнато бе внимание на съобщенията за изчезнали активисти, изразили мнение за действията на властите срещу коронавируса, както и за ареста на един шведски и двама канадски граждани. Европа е разтревожена и от влошаващото се положение на правата на малцинствата в Синцзян и Тибет.

В същото време Китай е важен икономически партньор на ЕС. Той заема второ място след САЩ, докато Съюзът е партньор номер 1 на Пекин.

От изключителна важност е да бъде постигнат напредък в преговорите за всеобхватно споразумение за инвестиции между ЕС и Китай, каза Шарл Мишел. То трябва да премахне настоящите дисбаланси в достапъ до пазара и да гарантира равни условия за всички.

За Китай е важно да има прогрес в сфери като поведението на контролираните от държавата комвпании, прозрачността в субсидиите и недопускането на принудителен трансфер на технологии.

Китай трябва да участва в реформата на СТО. ЕС получи днес уверението на Пекин, че съвсем скоро ще започне прилагането на подписаната в началото на годината първа фаза от търговското споразумение със САЩ. Това ще стане в съответствие със задължениеята в рамките на СТО и без дискриминация на оператори от ЕС. Брюксел изрази надежда, че еврпопейските износители ще могат днезабавно да се възползват от облекченията в сферата на хранително-вкусовата промишленост.

Китай трябва също да разреши пробллема със своя свръхкапацитет в производството на стомана и високите технологии.

През септември в Лайпциг ще се състои среща между ЕС и Китай в пълен формат, като там ще дойдат ръководителите на всички страни членки на Съюза.