Скандал на расова основа тресе Англия от снощи покрай мача от Висшата лига между "Манчестър Сити" и "Бърнли" (5:0).

Когато двата отбора излязоха на терена и коленичиха в подкрепа на движението Black Lives Matter, малък самолет прелетя над стадион "Етихад" с надписа White Lives Matter Burnley. 

Няма нищо официално, но се предполага, че зад постъпката стои прочута крайнодясна фракция в агитката на "Бърнли".

Клубът обяви, че е "смутен и засрамен" от надписа.

"Такива фенове не заслужават да бъдат свързвани с футбола, заяви пред Би Би Си Радио 5 капитанът на тима Бен Мий. - Засрамени сме. Това е малка част от нашите привърженици. Знам го, защото говоря с тях и съм наясно, че повечето не биха се отъждествили с нещо такова. Определено ни се отрази - видяхме какво пише. Срамно е, че името на клуба стои до този надпис. А ние нямаме нищо общо, няма как да се отъждествим с такова послание."

Последва официално изявление в същия дух. "Бърнли" се извинява на Висшата лига, на "Манчестър Сити" и на всички, които подкрепят движението Black Lives Matter.

Има реакции от антирасистки организации като Kick it out и "Фаре". А също така от много футболни и спортни личности на Острова. Мениджърът на "Сити" Пеп Гуардиола също взе отношение след двубоя, запитан за надписа. Испанецът заяви, че няма как расовото неравенство, продължило 400 години, да се изкорени за седмица, но е отпимист, че с общи усилия някой ден това ще е факт.

А с победата си "Манчестър Сити" отлага с малко моментът, в който "Ливърпул" може да стане шампион и на теория. Утре "червените" приемат "Кристъл Палас" и три точки няма да им стигнат.