Няма да има iPhoneOS, каквито слухове се въртят вече няколко години, стана ясно от вчерашното представяне на годишната конференция на Apple WWDC 2020. Вместо това компанията представи нова версия на мобилната си операционна система iOS 14.

Тя обаче основно се опитва да настигне Android 10, като добавя функции, на които потребителите на конкурентната операционна система се радват от една, две и дори три версии насам. А Android 11 е "зад ъгъла" - преди дни бе пусната първата бета.

Страниците в Home Screen-a на iPhone-ите вече ще има по-гъвкави уиджети, които ще могат да се подреждат по интереси като работа, пътуване, спорт, забавление. В края на Home Screen ще е библиотеката от приложения, която ги подрежда по подобен начин автоматично.

Входящите повиквания - и през нормалната мрежа, и чрез чат-програмите - вече няма да заемат целия екран, закривайки съдържанието, а ще се появяват като малък прозорец в горната му част.

iOS 14 ще поддържа и картина-в-картината, така че човек да може да води видеоразговор или да гледа видео, докато ползва друго приложение - отново функция, която Android има от няколко години.

Местната програма за съобщения Messenger ще има повече гъвкавост, доближаващи я до популярните чат-програми, като "закачане" на разговори над списъка с такива и повече Memoji-та на разположение.

Към иначе Google-ското приложение Maps са добавени посоки за каране с колело и маршрути за електромобили, които показват зареждащите станции по пътя. Добавени са и нови гайдове, които предполагаемо ще се учат от вкуса на потребителя.

Apple се хвали и с невероятната възможност всяко приложение да иска позволение от потребителя, преди да го следи - нещо, което би трябвало да е налице от години.

Има подобрения и в Siri, и в програмата на Apple за преводи Translate, която обаче е на нивото от Google Translate преди 7-8 години. Безжичните слушалки AirPods ще могат лесно да прехвърлят връзката между различни Apple-ски устройства - iPhone, iPad или Mac.Safari има добавени елементарни мерки за сигурност, има подобрения и в приложенията за времето, здраве и др.

По-полезни изглеждат подобренията в iOS за iPad, което започна през последните 2-3 версии на операционната система, която допреди това беше по-скоро оптимизирана най-вече за смартфоните на компанията. Става дума за множество корекции по интерфейса.

По-интересната новина е решението на Apple да замени чиповете на Intel със свои процесори в новите Mac-ове на компанията. Те ще са базирани на ARM архитектура, ползвана в практически всички смартфони, но в едва 10% от мобилните компютри. Mac-овете нямат собствен процесор от 2006 г. насам, когато излезе последния Power Mac G5, част от първата серия 64-битови процесори на Apple. След това компанията мина на Intel x86.

Макар това да създава опасност и без това завишените цени на Mac компютрите да скочат още, ползването на собствен процесор е това, което позволи iPhone да бъде сред най-бързите смартфони всяка година. Така Apple може да оптимизира своята операционна система (MacOS) прецизно за своите процесори, а не да жонглира с десетките модели на Intel.