Премиерът Бойко Борисов, хората от екипа му, журналисти и др., които днес си позволиха да влязат в закрито пространство - в Рилския манастир - без маски, ще бъдат глобени с по 300 лв. Това е санкцията по закон за нарушение на заповедта на министър Кирил Ананиев, с която от днес на закрито носенето на предпазно средство, покриващо устата и носа, е отново задължително. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването, цитирани от бТВ. 

По-рано днес министър-председателят посети светата обител, за която преди дни Министерският съвет отпусна средства за ремонти. От кадрите от посещението се видя, че Борисов не носи маска, а сред спазващите предписанията на Ананиев са общо взето само служителите на НСО, които охраняват премиера. 

До 30 юни страната ни е в извънредна епидемична обстановка, като заради ръста на заболеваемост от коронавирус през последните 10-ина дни мерките вчера бяха позатегнати. А здравните институции обещаха към трите "Д" - дистанция, дезинфекция, дисциплина, да добавят и "К" - контрол на спазването на мерките. Още вчера се разбра, че ГЕРБ и БСП като партии ще бъдат глобени за масови партийни събития, на които не са били следвани всички противоепидемични мерки. "Партийните" глоби ще са в размер на 3000 лв., както е по закон. 

Продължават тестовете да COVID-19 в редиците на левицата, като днес стана ясно, че общо 6-има са установените партийци, носещи заразата. Първият случай, за който се разбра, бе на бившия депутат и член на Националния съвет и на градския съвет на партията в София Янаки Стоилов.