Словакия и България са страните в региона на Източна и Централна Европа с най-голям уклон към конспиративни теории и податливост на дезинформация. Това сочат данни от изследване на базирания в Братислава институт Globsec.

56 на сто от словаците вярват в конспиративни теории. За България този процент е 48 на сто, или твърде близо до половината от анкетираните българи.

В изследването, проведено през март, са участвали респонденти от 10 страни от Централна и Източна Европа, като във всяка държава са интервюирани 1000 или малко над 1000 души.

Тези, които вярват в конспиративни теории и дезинформационен наратив, са по-склонни да предпочетат силен, авторитарен лидер пред либералната демокрация и са готови да заменят правата и свободите си за социални или финансови придобивки. В някаква степен са и по-склонни са да не харесват системата, в която живеят, както и собствения си живот, отричат ѝ традиционните медии, обясняват от организацията.

Данните показват, че една от тенденциите за по-голямо доверяване на определени наративи е свързана с исторически и политически контекст, като някои от конспирациите са особено популярни и в държави, и общества, които по принцип са по-малко податливи на такъв тип говорене.

Респондентите във всяка страна е трябвало да дадат мнението си за 5-6 конспиративни теории, като три са идентични за всички страни, а другите са специфични за всяка от изследваните държави. Като този среден процент представлява средната стойност от отговорите "да" за вярата в 3-4 конспиративни.

"Тайни общества решават световните дела"

Средно 41 на сто от участниците в изследването от 10-те държави смятат, че световните дела не се решават от избрани държавни лидери, а от тайни организации, които се стремят да установят тоталитарен глобален ред.

Три страни са с резултат над 50 на сто - Словакия с 60 на сто, България с 52 на сто и Румъния с 51 на сто.

Разказите за тайните общества са вплетени в историята на света. Мистериозният характер на тези групи може да е привлекателен за човешкото въображение и дава основание на хората да изливат гнева си върху различни предполагаеми сценарии и заговори, освен това тези групировки са толкова общи, неясни и далечни, че могат да бъдат обвинявани за всичко, отбелязват от Globsec.

"Евреите имат твърде много власт и тайно дърпат конците на държави и общества"

Конспиративната теория, според която евреите имат твърде много власт и тайно дърпат конците на правителства и институции по света, е приемана за вярна от около половината от словаците и унгарците, както от 39 на сто в България, 38 на сто в Полша и по около една трета в Румъния и Литва. 74 на сто от австрийците и 59 на сто от естонците казват ясно "не" на подобен тип конспиративно мислене.

Но в шест от 10-те изследвани страни между една четвърт и една трета от населението няма ясно мнение по въпроса дали да вярва, или да не вярва - това са 35 на сто в Литва, 30 на сто от чехите и българите, 25 на сто от естонците. Данните сочат към латентен антисемитизъм и неразрешени исторически заложени проблеми, които все още присъстват в региона, като в много от страните немалка част от населението може да бъде тласнато в една или друга посока. В някои страни има съживяване на антисемитизма, като най-доминиращите варианти на конспиративни теории са за вездесъщата и опасна роля на милиардера и филантроп Джордж Сорос.

49 на сто от унгарците и 56 на сто от чехите вярват, че антиправителствените протести през последните години са дирижирани и платени от Сорос.

54 на сто от словаците смятат, че протестите в страната, които доведоха до смяна на кабинета и на други важни институтиции, са били контролирани и финансирани отвън.

В Австрия е популярен само един от тестваните конспиративни наративи, свързан с миграционните вълни от последните години. Така 42 на сто от австрийците се съгласяват с твърдението, че обществото им е подложено на бавна и тайна ислямизация.

Дезинформационното говорене за НАТО и ЕС

55 на сто от българите смятат, че ЕС е измислил схема, за да унищожи българската ядрена енергетика и да лиши страната от ролята ѝ на ядрен хъб на Балканите. Половината от анкетираните в нашата страна са убедени, че НАТО е американска схема да се държи Европа в подчинение.

65 на сто от словаците вярват, че базите на НАТО в Словакия ще означават окупация от САЩ.

33 на сто от чехите са на мнение, че Брюксел диктува на държавата им какво да прави.

13 на сто от литовците и 26 на сто от латвийците смятат, че балтийските държави са под окупацията на НАТО.

"Международните организации често са използвани да се отвлича вниманието от собствените грешни действия на политическите участници вътре в отделните страни. Освен това представителите на организациите могат да бъдат описани като дистанцирана сила, "Брюксел диктува" е често използван начин на изразяване", отбелязват автрите на изследването. 

Средно 52 на сто от респондентите в 10-те държави се съгласяват с твърдението, че Брюксел диктува на страната им какво да се прави вътре в държавата, защото има такава власт.  Подобно постоянно повтаряне на подобни наративи може да доведе до вярването в други заговори или дезинформация, която демонизира ЕС.

Начинът, по който се възприема НАТО, е свързан основно с влиянието върху организацията на САЩ. Данните сочат много по-силно доверие в анти-НАТО говоренето в България и Словакия, отколкото в балтийските държави. В България е голям и процентът на хората, които не знаят дали да приемат или не анти-НАТО говоренето.