Бащата на Новак Джокович - Сърджан, обвини Григор Димитров, че е нанесъл голяма вреда на семейството му, Сърбия и Хърватия.

Причината за острите думи са преждевременното прекратяване на веригата "Адрия тур", организирана от световния номер 1 в тениса в страните от бивша Югославия. Преди финала в Хърватия Григор Димитров обяви, че е заразен с коронавирус.

След това бе проведено масово тестване на участници и треньори, след което стана ясно, че сред заразените са Кристиан Гро (треньорът на Димитров) и физиотерапевтът Алгис Христов, Новак Джокович и съпругата му, неговият фитнес наставник, Борна Чорич (последният съперник на българина), Виктор Троицки и бременната му половинка.

"Защо това се случи? Защото Димитров вероятно дойде заразен отнякъде. Не беше тестван тук, взеха му проба на друго място. Това не е хубаво. Но... Какво да се прави. Нанесе голяма вреда на Хърватия, на нашето семейство и на Сърбия", заяви Сърджан пред хърватската телевизия RTL, цитирана от bTV.

Сръбски медии разпространиха информацията, че Димитров е отказал два пъти да се тества за COVID-19 по време на минитурнирите с благотворителна цел, организирани от Джокович. Според тях българският тенисист се е чувствал зле при пристигането си в Хърватия, но е подценил ситуацията.

Между двата турнира - в Белград и в Задар, Димитров беше за кратко в Хасково, където проведе открита тренировка, срещна се с кмета и с местни деца. В родния му град обаче все още няма положителна проба от контактните лица на Гришо. Сред тях са родителите му, кметът, журналисти, неговият мениджър и т.н.

Малко по-късно Георги Стоименов, мениджърът на първата ни ракета, опроверга пасанията, че два пъти е отказал тестове:

"Във връзка с казаното от бащата на Новак Джокович пред хърватската телевизия, искам да ви уведомя за следното: Григор кацна директно в Белград след тримесечна пълна изолация. Нито в Белград, нито по-късно в Задар (Хърватия), му е предлагано или е изисквано от него да си прави тест за коронавирус.

Организаторите на събитието са тези, които имат отговорност за безопасното провеждане на турнира и да създадат правила, които да се следват.

Григор стриктно е спазвал всички правила, наложени от организаторите на турнира и съществуващите закони и наредби при преминаването на границата между България, Сърбия и Хърватия."