На парада по случай края на Втората световна война президентът на Русия Владимир Путин произнесе реч. Какво каза - всеки може да види и чуе.

По-важно е обаче какво Путин не каза. Ето някои цитати от неговата реч с кратки допълнения:

"Винаги ще помним, че съветският народ съкруши нацизма."

Но и няма да забравим, че в доста дълъг период от началото на войната единствената държава, която воюваше с нацистка Германия, бе Великобритания. По същото време СССР има други занимания - поделя си Полша със същата тази Германия. А Съветската армия влиза в балтийските страни и напада Финландия, където претърпява провал. Този провал е една от причините Хитлер да е толкова уверен в победата си над СССР.

"Те (съветските войници - б.р.) са се стремили да победят врага и да се върнат у дома. И са заплатили невъобразима цена за свободата на Европа."

Всъщност истината е, че съветските войници съвсем не се връщат у дома след края на войната. Хронологически погледнато първата цел на съветските войници е била да окупират колкото може повече територия - Полша, Балтика, Финландия. След като са нападнати от Германия, целта им става да защитят отечеството си. Но когато изтласкват нацистите, се връщат към първоначалните си цели. Като се говори за цената, не трябва да се забравя, че в резултат на войната СССР завладява половин Европа и я владее близо половин век. Това също влиза в цената. От тази война Русия печели изключително много. Изтънчените руски царе са могли само да мечтаят за това, което постигна един грубоват грузинец.

"Те освободиха от окупация държавите на Европа."

Но и окупираха това, което "освободиха". Огромна цена е платена от народите на Източна Европа. Те са плячката на Сталин от победата му над Хитлер.

"Не можем да си представим какво щеше да е бъдещето на света, ако не го беше защитила Червената армия."

В историята не се говори с "ако". Но след като Путин го прави, кои сме ние, че да му възразяваме. Има обаче и други "ако". Например - ако нямаше Червена армия, ако си бе просто руска армия, вероятно нямаше да има и Хитлер. Страхът от комунизма е бил основна движеща сила за издигането към властта на смешното човече с малкото мустаче от мюнхенските бирарии.

От историята има смисъл, ако се изучава цялата. Ако се изучава само част от нея, това не е история. Tова е пропаганда.