Всеки трети италианец не би се ваксинирал срещу новия коронавирус, дори подобна ваксина да бъде разработена и да стане достъпна. Това показват данните от социологическо изследване от днес, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Около 33% от италианците не биха се имунизирали, ако имаха на разположение ваксина. На обратния полюс са 61 на сто от анкетираните в изследването на изследователския институт И Икс Е (IXE), а 6 на сто не могат да отговорят.

В проучването се констатира също, че 57% от италианците подкрепят сегашните правила за социална дистанция и маските, а 33 на сто са на мнение, че те трябва да бъдат отхлабени. 8% искат те изцяло да отпаднат.

Понастоящем не е измислена ваксина срещу коронавируса, но за разработването й са впрегнати сериозни международни усилия. Според някои експерти ваксина може да има в началото на следващата година, но оценките са различни.

Италия първоначално беше една от най-тежко засегнатите от коронавирусната пандемия страни, но през последните седмици кризата се успокои. Вчера бяха регистрирани само 122 нови инфекции, най-ниските стойности на този показател от 26 февруари.

Общо в Италия са потвърдени около 239 000 случая на коронавирус и 34 700 смъртни случая, свързани с него.