Одобрението на американците за начина, по който президентът Доналд Тръмп се справя с пандемията на коронавирус, е спаднало до най-ниското си регистрирано ниво досега, показва последното проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос.

Това става, след като новите случаи на COVID-19 започнаха да се увеличават и Тръмп беше критикуван заради призив здравните власти да забавят тестовете.

Проучването, проведено на 22 и 23 юни също установи, че мнозинство от американците искат бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън да даде показания на Конгреса под клетва, след като той в своя новоизлязла книга обвини Тръмп в злоупотреби, включително в това, че е потърсил помощта на китайския президент Си Цзинпин за да спечели изборите на 3 ноември т.г.

Анкетата показва, че 37% от американците одобряват начина, по който Тръмп е реагирал на пандемията, най-ниската стойност по този въпрос до момента, откакто Ройтерс / Ипсос започна да го задават в началото на март. Петдесет и осем процента казаха, че не го одобряват.

Малко повече от четири месеца преди изборите, Джо Байдън, предполагаемият кандидат на демократите за президент (но на практика вече спечелил номинацията), води Тръмп с 10 процентни пункта сред регистрираните избиратели.

Тръмп е намалил преднината на евентуалния си опонент, която беше 13 точки в подобна анкета миналата седмица.