19:37 ч.: Португалия връща мярката "остани у дома" в района на Лисабон 

Португалия ще върне мярката "остани у дома" за някои части на така наречения Голям Лисабон#Португалия връща мярката "остани у дома" в района на Лисабон  - столицата и околните общини - заради обезпокояващата вълна от нови случаи на зараза с коронавируса в предградията на града, предадоха световните агенции. Решението бе обявено от правителството.
Мярката не касае центъра на Лисабон. Засегнати са 19 от общо 24 района на Голям Лисабон. В тях хората ще могат да напускат домовете си само, за да купуват стоки от първа необходимост, като например храна и медикаменти, или да пътуват до работните си места.
Още във вторник в района на Лисабон бяха върнати още мерки за изолация и социална дистанция. Съгласно тях не могат да се събират повече от 10 души на едно място, а кафенетата и магазините трябва да затварят врати в 20 ч. местно време.


19:22 ч.: Заради горещата вълна британците превзеха плажовете напук на социалната дистанция

Горещата вълна, която връхлетя Европа, накара британците масово да превземат плажовете, предадоха световните агенции. Това пък накара местните власти да пратят полицията да ги разпръсне в разгара на коронавирусната пандемия.

Снимка АП / БТА


Днес температурите достигнаха 33,3 градуса по Целзий на летище Хийтроу в Лондон. Така денят стана най-топлия за годината, според британските метеоролози. Очакват се температурни рекорди и в Уелс.
Заради горещините и въпреки препоръките за социална дистанция, имаше струпване на хора на плажовете на популярния курорт Борнмът в Южна Англия. Това принуди местният общински съвет да обяви състояние на "значителен инцидент" и се стигна до координирана намеса на полицията и на спасителните служби.
Заради струпването на хора бяха издадени 500 фиша за глоби за незаконно паркиране. Местните служби по чистота пък събраха над 33 тона боклук по крайбрежието тази сутрин.
"Не сме в състояние да приемем толкова много посетители сега, моля ви не идвайте, не идвайте, не сме готови да ви приемем", заяви днес председателката на местния общински съвет Вики Слейд.
Гореща вълна има и в други части на Европа, като в скандинавските страни температурите превишиха 30 градуса по Целзий.


 18:15 ч.: СЗО очаква броят на починалите от Ковид-19 следващата седмица да достигне половин милион

Тедрос Аданом Гебрейесус

Световната здравна организация (СЗО) очаква следващата седмица броят на починалите от COVID-19 да достигне половин милион души от началото на пандемията, а броят на заразените - 10 милиона души. Това заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус пред комисията на Европейския парламент по околната среда, общественото здраве и сигурността на храните, предаде БТА.
Той отбеляза, че досега заразените по света са 9,2 милиона, а жертвите са почти 480 хиляди. В Европа обстановката се подобрява, за разлика от останалата част от света, добави шефът на СЗО.
По неговите думи последиците от пандемията ще се усещат дълги години, затова е необходимо занапред държавите да отделят поне по един процент от брутния си вътрешен продукт за здравеопазване. Днес плащаме многократно сметката за спестените здравни разходи и безразличието към състоянието на околната среда, заяви той.
Тедрос призова за ускорено преминаване към чиста енергия, за да се подобри състоянието на въздуха. Той настоя да бъдат прекратени субсидиите за изкопаемите горива.
Не можем да се върнем към предишния живот, трябва да създадем нова нормалност, заяви той. По неговите думи мерките за изследване, изолиране и проследяване на болните и заразените досега работят и затова прилагането им следва да продължи. 


14:47 ч.: За пето поредно денонощие в Латвия не еэрегистриран нито един нов случай на коронавирус 

За пето поредно денонощие в Латвия не е регистриран нов случай на коронавирус, съобщи днес националният Център за профилактика и контрол на заболяванията, цитиран от ТАСС.

"През последните 24 часа са тествани 1081 души с подозрение за COVID-19. Няма новорегистрирани случаи. Общо в Латвия са направени 142 794 теста на хора с подозрения за COVID-19, общият брой на заразените е 1111, оздравелите са 903, а починалите - 30", се казва в съобщение на центъра в Туитър.

Латвийци се забавляват на изложение на ретро автомобили от съветските времена в Лепая. Снимка АП/БТА

Към този момент в Латвия в болница са настанени осем пациенти с коронавирус. Седем от тях са в среднотежко състояние, а един - в тежко.


10:44 ч.: Мексико съобщи за 947 починали от COVID-19 

Работници в крематориум в Мексико сити местят ковчези с починали от COVID-19. Снимка АП / БТА

Мексико регистрира 947 смъртни случая от Ковид-19 вчера - втория по големина дневен показател от началото на пандемията, предаде Асошиейтед прес.
Най-високият брой починали в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване бе регистриран на 3 юни - 1092.
Министерството на здравеопазването съобщи, че общият брой на починалите от Ковид-19 вече е 24 324.
Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Мексико е нараснал през последното денонощие с 5437. Те са вече общо 186 847.
Броят на заразените в Мексико се увеличава с по около 5000 на денонощие през последните две седмици.
Числата явно са занижени поради малкия капацитет на Мексико за тестване, отбелязва АП.


10:36 ч.: Австралия съобщи за 37 нови случая; изпраща военни в Мелбърн, където е открито коронавирусно огнище

 

През изтеклото денонощие австралийските медици откриха в страната 37 случая на заразяване с новия коронавирус и общият брой на инфектираните нарасна до 7556. Това съобщи днес австралийското министерство на здравеопазването, цитирано от ТАСС.
От усложнения, свързани с вируса, досега в Австралия са починали 104 болни, един от тях - през последните 24 часа. Оздравелите са общо 6924 - 92 на сто от всички заразени в страната.
Австралийската армия съобщи днес, че в близките дни ще изпрати 1000 войници в Мелбърн, втория по население град в държавата континент, където се появи епидемично огнище на Ковид-19, предаде Франс прес.
Военните ще помагат по-специално при проследяването на здравословното състояние на пътуващите, настанени под карантина в хотелите из града, и ще оказват логистична помощ на структурите, заети с тестване на населението за коронавируса.
800 лекари с мобилни лаборатории ще поставят диагнози на местни жители, работейки направо на улиците в предградията на Мелбърн. Ще се правят до 10 000 теста всеки ден, заяви днес премиерът на щата Виктория Дан Андрюс, цитиран от ТАСС.
Освен това в региона ще бъдат открити над 130 диагностични центъра и клиники за заразените, а щатските власти препоръчват на местните жители да не излизат навън и да не пътуват никъде.

 


10:33 ч.: Властите в индийската столица ще изследват масово местните жители за коронавирус 

Медицински работник взема проба за коронавирус от индийка в Източен Ню Делхи. Снимка АП / БТА

Властите в Делхи ще предприемат мащабно изследване за коронавирус сред цялото 29-милионно население на индийската столица, предаде Асошиейтед прес.
Служители ще посетят всяко домакинство, за да регистрират здравния статус на всеки негов член, и ще правят тест на всеки, който има симптоми или съобщи за такива. По план операцията трябва да приключи до 6 юли.
Със своите 70 390 потвърдени случая Делхи е най-засегнатият от пандемията град в Индия. В столицата ще бъдат разположени полицаи, които да следят за спазването на мерките за социално дистанциране, по-конкретно в най-засегнатите райони.
Общият брой на заразените с коронавирус в Индия е 473 105, а починалите от причиняваното от него заболяванеCOVID-19 възлизат на 14 894, сочат данни на министерството на здравеопазването. 56 на сто от заразените вече са оздравели.


6:25 ч.: Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна с 630 до общо 192 079 

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна за денонощие с 630, до общо 192 079 според оповестени днес данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс.

Починали са 13 пациенти, с което общият брой на жертвите достигна 8927.


5:59 ч.: Южна Корея съобщи за 28 нови случая за денонощие 

Южна Корея съобщи днес за 28 нови случая на коронавирус за денонощие, с което общият брой на заразените достигна 12 563, съобщи центърът за контрол и превенция на заболяванията, цитиран от Асошиейтед прес. От началото на епидемията са починали 282 души.

Площад в Сеул. Снимка АП/БТА

В болниците се лекуват 1307 пациенти, а 10 974 са оздравели.
Южна Корея регистрира скок на заразата, откакто облекчи мерките за борба с коронавируса, отбелязва агенцията. Но всекидневният прираст не е достигнал равнището от края на февруари и началото на март, когато Южна Корея регистрираше стотици нови случаи всеки ден.
Повечето от новите случаи на заразяване са свързани с нощни клубове, масови посещения на църкви, огромен склад за електронна търговия и продавачи от врата до врата.


5:36 ч.: Президентката на Словакия даде отрицателна проба, но ще остане под карантина

Президентката на Словакия Зузана Чапутова. Снимка Уикипедия

Президентката на Словакия Зузана Чапутова, която вчера се постави под домашна карантина поради контакт на неин сътрудник със заразен с коронавирус, е дала отрицателна проба за коронавирус, но в близките дни ще остане в самоизолация. Това съобщи днес Словашкото радио, цитирано от ТАСС.
Чапутова ще изчака резултатите от втория контролен тест, който ще й бъде направен утре. Ако и той се окаже негативен, тя веднага ще се върне на работа, в противен случай ще трябва да се бори с инфекцията, оставайки под домашна карантина. Работната програма на словашката президентка е отменена за близките няколко дни.
Словакия е една от най-слабо засегнатите от коронавируса страни с общо 1607 случая и 28 починали.


5:09 ч.: В Китай бяха регистрирани 19 нови случая, 13 от които в Пекин 

Китайските власти регистрираха през последното денонощие 19 нови случая на коронавирус, 13 от които в Пекин, съобщи днес Държавният комитет по въпросите на хигиената и здравеопазването на КНР, цитиран от ТАСС. Няма починали, петима души са изписани от болниците.
От 19-те нови случая пет са привнесени.

Почетната рота от Китай взе участие в парада в Москва по случай 75-ата годишнина от победата над нацистка Германия. Снимка АП/БТА

Общият брой на привнесените случаи в Китай достигна 1893. От тях 1805 вече са оздравели и са изписани от болниците. Нито един от заразените, пристигнал в страната от чужбина, не е починал.
По данни до полунощ общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в Китай е достигнал 83 449, починали са 4634 пациенти, 78 433 са излекувани.


4:58 ч.: САЩ регистрираха нов рекорд на заразени за едно денонощие 

Съединените щати регистрираха нов печален рекорд на заразени с коронавирус за едно денонощие от април насам - 36 000, според данни, събрани от Си Ен Ен, "Ню Йорк таймс" и университета "Джонс Хопкинс", съобщиха Ройтерс и Франс прес.
Общият брой на случаите на коронавирус в страната наближава 2,4 милиона.
Близо половината от 50-те щати отбелязаха нарастване на случаите през последните две седмици, а някои като Тексас и Флорида регистрират всекидневни рекорди в броя на заразените.
През последното денонощие жертвите на коронавируса станаха 756, с което общият им брой в страната надхвърли 120 100.

Предупреждение към купувачите в месарница в Холъдей, Юта: "За безопасността на всички наши клиенти при влизане се изисква ефективно носене на лицева маска". Снимка АП/БТА

Вашингтонският университет вчера прогнозира, че до 1 октомври жертвите на коронавируса в САЩ може да достигнат 180 000, предаде Ройтерс.
Прогнозата включва и уговорка, че смъртните случаи може да спаднат до 146 000, ако 95 процента от американците носят маски.

"Няма съмнение, че макар щатите да облекчават ограничителните мерки, Съединените щати продължават да се борят с голяма епидемия, която е на път да се разрасне към края на август и да се засили през септември", заяви директорът на Института за здравни показатели и оценка към Вашингтонския университет Кристофър Мърей.

Новата прогноза беше оповестена часове след като губернаторите на три щата - Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът, които в началото на епидемията бяха епицентърът на коронавирусната зараза в САЩ, заявиха, че хората, идващи от други 9 щати със силно разпространение на вируса, трябва да се карантинират за 14 дни след пристигането.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.