САЩ ще прехвърлят част от войските си, разположени в Германия, в Полша, заяви снощи президентът Доналд Тръмп на съвместна пресконференция в Белия дом с полския си колега Анджей Дуда, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.
Полша "ще ни плати, за да изпратим допълнителни войски, и ние вероятно ще ги прехвърлим там от Германия", заяви Тръмп, цитиран от ДПА. Той отбеляза, че САЩ значително ще съкратят военното си присъствие в Германия и поясни, че някои военни ще се завърнат у дома, а други ще бъдат предислоцирани на други места, включително в Полша.


Дуда заяви, че е помолил Тръмп да не изтегля американските войски от Европа, за да се запази сигурността на континента. Полският президент добави, че страната му е готова да приеме повече американски войски на територията си.

Полският президент Анджей Дуда върши "фантастична работа" в страната си, заяви вчера американският президент Доналд Тръмп, след като двамата разговаряха в Белия дом броени дни преди президентските избори в Полша, на които Дуда ще се бори за втори мандат, предаде Франс прес.


"Президентът Дуда се справя добре в Полша. Той върши чудесна работа, поляците го смятат за голям човек (...), не мисля, че се нуждае от моята помощ", отбеляза Тръмп на съвместна пресконференция с полския си колега, отхвърляйки обвиненията в намеса в демократичния процес в Полша.
Дуда, когото Тръмп нарече "моя полски приятел", е първият чуждестранен лидер, поканен в Белия дом след въвеждането на мерките за изолация, свързани с коронавирусната пандемия в САЩ, отбелязва агенцията.

Вашингтон хвали Полша за това, за което Брюксел я критикува

Полша полага „усилия за поддържане на принципа на правовата държава“, заяви Тръмп по време на пресконференция след срещата си с  Дуда в Белия дом в сряда, предаде "Политико".

Тръмп добави, че това е една от причините полските граждани да получат достъп до програма за премахване на визи през 2019 г.

„През миналата година успяхме да добавим Полша към програмата за премахване на визите. Те искаха това много и ние им го дадохме, защото те наистина го заслужават, това е свидетелство за бдителните усилия на Полша да отстояват върховенството на закона", каза той.

Дуда беше първият чуждестранен лидер, приет в Белия дом, откакто започна глобалната блокада заради коронавируса.

През последните години Европейската комисия и Варшава са в конфликт заради мнението на Брюксел, че Полша отстъпва от ангажиментите си за върховенството на закона. Комисията започна четири правни процедури срещу Полша заради спорни съдебни реформи и задейства срещу нея процедура за ограничаване на членски права в ЕС по член 7 от неговия договор. 

Колко войници? 

Тръмп предложи да изпрати в Полша повече от 9000 американски войници, които смята да се изтегли от Германия, предаде още "Политико".

Приблизително 35 000 американски войски и техните семейства са постоянно разположени в Германия, което според някои е критична основа за операции в Европа, Близкия изток и Африка.

Броят на войниците в Германия е разрешено да достигне до 52 000, число, което Тръмп погрешно посочи като сегашната им численост. Президентът заяви, че иска тя да падне до 25 000. Критиците на това решение протестират срещу намаляването на американското присъствие в Европа на фона на засилената агресивност на Русия.

Четири дни преди президентските избори

Посещението на Дуда във Вашингтон само четири дни преди президентските избори в Полша в неделя трябваше да бъде важен финал на кампанията му за друг мандат. По-рано в сряда Дуда пусна видео, което показваше как той се ръкува и разговаря с други световни лидери и изтъкваше успехите и ефективността на външната му политика.

Според публикувано вчера социологическо проучване Дуда все още се очаква да бъде начело в първия тур с около 40 процента подкрепа, докато най-близкият му съперник - центристът Рафал Тшасковски, се очаква да получи около 27 процента.

При това положение ще се наложи балотаж, определен за 12 юли, а шансовете на Дуда да спечели и на него намаляват. Същата анкета показва, че Tшaсковски би спечелил във втория тур.

Политическите противници на Дуда критикуваха посещението му във Вашингтон, подчертавайки, че президентската кампания не е подходящото време за обсъждане на дългосрочни и стратегически споразумения за сигурност.